Hej alla Vinsmarta vänner!

Vi säger bara WOW, vilken helg vi har haft i Linköping!! Det tävlades hej vilt med Vinsmarta tips och förutom en vinnare fick vi denna gång lov att kora två ”runner-ups” eftersom så många bra tips kommit in!

Grattis till Lotta Persson!
Hennes tips blev vinnaren i Linköping och Lotta kammade därmed hem presentkortet värt 3 000 kr på Stångs Magasin.

nyhetsbrev_link01Hennes tips:
”En förrätt gjord på hårt tunnbröd, en skiva rökt lax, en sked hjortronsylt och lite crème fraiche på.”
Servera till Champagne!

Visste du att hjortron innehåller betydligt högre andel syra än tex citron? hjortron
Därför passar den utmärkt till en torr Champagne.

korgRunner-ups hittar ni publicerade i våra sociala mediekanaler lite senare under hösten. Men redan nu kan vi avslöja att de får en mycket välfylld korg med lite praktiska kökstillbehör – både ät- och användbara. Tex glas från Riedel, världens smartaste vinkylare från Pulltex, goda oliver, paprikapuler, olivolja, lite kex och en fin korg att ha höstens svamp i likväl som picknicken under årets lite ljumnare månader.

Som ni säkert förstår tycker vi att det här är hur roligt som helst och vill ännu en gång tacka alla som valde att lägga en stund av sitt mässbesök hos oss i Vinsmartmontern!

Ni är många som lyssnade och provade när Niclas berättade om mousserande viner och Champagne. Men vissa kanske inte han med eller vill hålla en egen provning likt den Nicke höll under mässan. Här kommer därför en förteckning av vinerna som vi har använt samt att du kan ladda ner vårt provningsunderlägg där du även hittar en kort beskrivning av hur du kan gå tillväga.

1. Dopff Brut Cuvée Julien, Crémant d’Alsace, Nr 7410, 69 kr (375 ml)
Här hittar vi en frisk och elegant vinstil med tydlig citrus karaktär och pigg syra. Detta är en utmärkt bubblig aperitif men även klockren till lättare skaldjur som tex ostron.

2. Pongracz Brut Pinot Noir/Chardonnay, Western Cape Nr 7628, 120 kr
Detta är en något kraftigare vinstil där en lite rostad karaktär och tydlig ton av höstäpple utmärker sig – vinet passar perfekt till varma fiskrätter och alla sorters skaldjur.

3. Pol Roger Brut Réserve, Champagne Nr 7549, 409 kr
En Champagne av den här kvalitén passar utmärkt både som drink, till skaldjuren eller till fiskrätter. Det är kombinationen av en frisk men generös stil där pigg syra och karaktär av både citrus och brödighet ger fint urval av tillfällen då vi gärna korkar upp en flaska!


vinodeliI skrivandes stund laddar vi inför höstens sista mässa – Uppsala Vin & Deli, som hålls den 18-19 november i Uppsala. Precis som på tidigare mässor kommer vi att dela ut ett presentkort värt 3000 kr till helgens bästa Vinsmarta tips och även här finns det risk för runner-ups – kul om du är en av dem som kan vara med och tävla…!

Tills du själv har chansen att träffa oss live igen har du ju oss i din inkorg där vi håller dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev. Det kan också vara värt att hålla ett öga på vår hemsida, Facebook och Instagram där uppdateringar sker löpande.

Hoppas att vi ses snart – kanske redan på Uppsala Vin & Deli i November!
Hälsningar Vinsmart-teamet


vinoyangPS. Vårt systerkoncept Vin & Yang hälsar också och tackar
för all uppmärksamhet vid Vin i Linköping!

Mässan var lite av en försökskanin för att testa sättet att prova två väldigt olika viner mot varandra i en mässmiljö – det känns som att det blev en succé!!!

Vinerna som vi använde vid provningen var:

2014 Georges DuBoeuf Morgon art nr:5106, 99kr

2014 Château Avernus, Côtes Du Roussillon art nr:2221, 90kr

Även det provningsunderlägget bifogar vi här ifall du vill hålla en liknande provning hemma DS.