Vi på Vinsmart brinner för att, genom smarta och enkla tips, förhöja varje vinupplevelse!

Därför lanserar vi nu Veckan Kombo, där vår Sommelier Niclas Tuomela komponerar en Mat- och Vinkombination utöver det vanliga.

Denna vecka är det toscanska Rocca di Montemassi och italiensk klassiker i modern tappning som bjuder upp till dans.

Vinerna från Maremma i Toscana är berömda för sin kraft och koncentration och är som gjorda för att kombineras med mat. När det finns strävhet och kraft i vinet så kan man med fördel server en kraftigare smakrikare rätt. I detta fall med Matveteotto – en hållbar, nyttigare variant av den italienska klassikern risotto.


Rocca di Montemassi

Pris: 249 kr

Ursprung: Toscana, Italien 🇮🇹

Druvsort: Sangiovese

Art.nr: 4586

Alkoholhalt: 13%

Volym: 3000ml

Importör: Pernod Ricard

TILL SYSTEMBOLAGET


Matveteotto – Recept

Ingredienser 2 portioner
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
3 dl matvete
1 dl vitt vin
4 dl grönsaksbuljong
2 dl riven parmesan
2 msk crème fraîche
2 dl valfri svamp
Timjan, olivolja, salt och peppar

Gör såhär:

1. Lös upp buljongtärningen i hett vatten så att du har en kanna med minst 4 dl buljong.
2. Skala lök och vitlök. Finhacka löken och fräs tills den blivit mjuk men inte på för hög värme så den får färg.
3. Tillsätt matvetet och fräs ytterligare en halv minut under omrörning.
4. Tillsätt det vita vinet och låt det koka in en minut.
5. Späd med grönsaksbuljongen lite i taget. Låt puttra på låg värme i 15 minuter. Förslagsvis hälften av buljongen först och sedan hälften efter halva tiden. Matvetet är klart när det blivit mjukt men har en liten ”kärna”.
6. Stek svampen i smör tills den fått färg. Krydda med salt och peppar.
7. Rör ner parmesanen och smaka upp med salt, peppar och ev lite citron. Sist lägg i smöret och rör runt. Servera med svampen, en klick crème fraîche och toppa med timjan och lite mer riven parmesan.

Glöm inte att gilla vår Facebook-sida för framtida tips!