Tre druvtypiska röda viner

De flesta av dagens populära viner är ofta blends, dvs gjorda på en blandning av två eller fler druvor. Men om vi nu ska skapa tydliga referenser till enskilda druvor är det druvrena viner vi är ute efter.

Denna provning presenterar tre druvrena men också druvtypiska viner och målsättningen är att provningen blir lärorik och en viktig grundsten i din blivande referensbank för vinstilar och smaker.

Här gäller det verkligen att tänka på druvans grundkaraktär för att sätta egna ord och smakreferenser till varje vin.

 

GRUNDKARAKTÄR NEBBIOLO

Nebbiolo ger ofta sträva viner med högsyra, inslag av körsbär, tjära, viol, tobak, rosor och nypon. Vinerna är ganska ljusa i färgen. Doften kan påminna om körsbär, tjära, torkade örter och rosor. Smaken brukar vara mycket frisk och sträv och vinerna tål därför många årslagring.

 

GRUNDKARAKTÄR SANGIOVESE

Sangiovesedruvan ger friska och strama viner med inslag av körsbär, plommon, mandel, örter, choklad, tobak, kaffe och svart te.

Enklare sangioveseviner är ofta friska och ganska sträva med toner av körsbär och mandel. De mer fruktkoncentrerade vinerna har aromer som mörka körsbär,pinjenötter och gröna örter som timjan och rosmarin. Om vinerna lagras på nya ekfat får vinet tydlig smak av rostat kaffe och mörk choklad.

 

GRUNDKARAKTÄR SYRAH

Syrahviner brukar vara mörkt röda/blålila. Aromen påminner om mörk frukt som till exempelbjörnbär och plommon, ofta tillsammans med svartpeppar, viol och ibland rökiga inslag. Vinerna är fylliga, ganska sträva och alkoholrika.

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM