vinsmart.se innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.
Att prova vin hemma, tillsammans med andra, gör din dryckesupplevelse rolig och lärorik på en och samma gång. Det speciella är att man ofta får igång roliga diskussioner och delar intryck med varandra. Det kallar vi Vinsmart 😊
Vi har tagit fram några olika vinprovningar som du hittar längre ner på sidan. Utöver hur du genomför dom finns här också några saker som är bra att tänka på. Det finns två typer av provningar: helt vanliga vin- eller dryckesprovningar och cause-and-effekt-provningar. I det senare fallet provas dryckerna med våra grundsmaker för att provningen ska påvisa hur stora skillnaderna blir när man lägger till olika smaker.
Våra provningar är uppbyggda på roliga och tydliga teman och ska vara enkla för alla att förstå.
Vinerna finns alltid hos Systembolaget (även om vissa kanske måste beställas beroende på vart du bor)
En beskrivning av vinerna tillsammans med lite rolig bakgrundsfakta finns alltid att läsa in sig på
En kort instruktion om vad du skat änka på när du provar vin finns att ladda er.
Här hittar du en enklare beskrivning av vad du ska tänka på när du provar vin
Är det något du undrar över eller vill ge oss feedback på tar vi tacksamt emot det
Välkommen till en smakresa genom fyra utsökta viner – perfekt för aperitif, fredagsmys eller en smakrik hemmakväll. Vi testar hur vinerna dansar med ostar, charkuterier, marmelad, citron och andra små tillbehör. Fokus? Att njuta. Inget krångel, bara goda grejer.
Välkommen till en smakfull resa genom sommarens bästa vin- och grillmatchningar! I den här provningen kommer vi att upptäcka fyra noggrant utvalda viner och lära oss grunderna i hur man kombinerar mat och dryck. Testa spännande smakkombinationer utifrån två centrala råvaror. Avliva myter – till exempel att vitt vin inte passar tillkött!
Att prova en druva från 3 länder kan vara enriktigt rolig uppgift men också svår.
Här gäller det att tänka på druvansgrundkaraktär för att sedan leta efter nyanserna som skiljer vinerna åt.
Diskutera gärna länderna och områdena där dehär vinerna odlas. Fundera över de geografiska förutsättningarna och klimatet. Det kommer att ge flera ledtrådar till hur de olika vinerna skiljer sig åt och varför.
Pinot noir är en tunnskalig röd druva, kändf ör att vara rätt så kinkig, som ofta används för att göra lätta till medelfylliga röda viner.
I de lägre prisklasserna brukar pinotnoir viner vara unga och har en antydan av röda bär som hallon och jordgubbar eller mogna plommon. Färgen är relativt ljus, fruktsyrorna friska och tanninerna inte påtagliga alls. Är vinet lite mer moget kan ha doft av kryddor eller toner av svamp.
Pinot noir beskrivs i smak ofta att ha en sammetslen textur och silkeslena tanniner.
De flesta av dagens populära viner är ofta blends, dvs gjorda på en blandning av två eller fler druvor. Men om vi nu ska skapa tydliga referenser till enskilda druvor är det druvrena viner vi är ute efter.
Denna provning presenterar tre druvrena men också druvtypiska viner och målsättningen är att provningen blir lärorik och en viktig grundsten i din blivande referensbank för vinstilar och smaker.
Här gäller det verkligen att tänka på druvans grundkaraktär för att sätta egna ord och smakreferenser till varje vin.
Nebbiolo ger ofta sträva viner med högsyra, inslag av körsbär, tjära, viol, tobak, rosor och nypon. Vinerna är ganska ljusa i färgen. Doften kan påminna om körsbär, tjära, torkade örter och rosor. Smaken brukar vara mycket frisk och sträv och vinerna tål därför många årslagring.
Sangiovesedruvan ger friska och strama viner med inslag av körsbär, plommon, mandel, örter, choklad, tobak, kaffe och svart te.
Enklare sangioveseviner är ofta friska och ganska sträva med toner av körsbär och mandel. De mer fruktkoncentrerade vinerna har aromer som mörka körsbär,pinjenötter och gröna örter som timjan och rosmarin. Om vinerna lagras på nya ekfat får vinet tydlig smak av rostat kaffe och mörk choklad.
Syrahviner brukar vara mörkt röda/blålila. Aromen påminner om mörk frukt som till exempelbjörnbär och plommon, ofta tillsammans med svartpeppar, viol och ibland rökiga inslag. Vinerna är fylliga, ganska sträva och alkoholrika.
Chardonnay, inget mindre än världens mest odlade gröna druva, presenterar vi i den här provningen.
Vi har valt chardonnay viner från trekontinenter för att utforska hur stor skillnaden kan vara när denna druva, som i sig är ganska neutral, får frodas i olika klimat.
Fundera framför allt på hur du upplever fylligheten och fruktsyran samt hur solmoget eller svalt du upplever stilen på de dofter och smaker du hittar. Men, precis som vanligt, är det dock bra att ha koll på chardonnaydruvans grundegenskaper.
Som sagt, chardonnay är en relativt neutral druva och inte jättearomatisk. Smaken beror mycket på lokal jordart och klimat.Vinerna får ofta aromer av äpple, milda citrusfrukter och efter lagring kan även päron dyka upp i paletten. När det förekommer ekfatslagring bidrar detta till en viss smörighet.