vinsmart.se innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.
Upplev hur smakerna möts när vi kombinerar noggrant utvalda ostar med passande viner. Under provningen guidar vi dig genom klassiska smakmöten – från friska mousserande till vita viner och fylligare röda . En smakresa där varje tugga och klunk förhöjer den andra men också hur vi undviker de dåliga.
Här hittar du provningsunderlägget samt eventuell annan info!
Välkommen till en smakresa genom fyra utsökta viner – perfekt för aperitif, fredagsmys eller en smakrik hemmakväll. Vi testar hur vinerna dansar med ostar, charkuterier, marmelad, citron och andra små tillbehör. Fokus? Att njuta. Inget krångel, bara goda grejer.
Välkommen till en smakresa genom fyra utsökta viner – perfekt för aperitif, fredagsmys eller en smakrik hemmakväll. Vi testar hur vinerna kombineras med våra olika grundsmaker med ostar, olivolja, marmelad, citron och andra små tillbehör. Fokus? Att njuta. Inget krångel, bara goda grejer.
Chardonnay, inget mindre än världens mest odlade gröna druva, presenterar vi i den här provningen.
Vi har valt chardonnay viner från trekontinenter för att utforska hur stor skillnaden kan vara när denna druva, som i sig är ganska neutral, får frodas i olika klimat.
Fundera framför allt på hur du upplever fylligheten och fruktsyran samt hur solmoget eller svalt du upplever stilen på de dofter och smaker du hittar. Men, precis som vanligt, är det dock bra att ha koll på chardonnaydruvans grundegenskaper.
Som sagt, chardonnay är en relativt neutral druva och inte jättearomatisk. Smaken beror mycket på lokal jordart och klimat.Vinerna får ofta aromer av äpple, milda citrusfrukter och efter lagring kan även päron dyka upp i paletten. När det förekommer ekfatslagring bidrar detta till en viss smörighet.
Att prova en druva från 3 länder kan vara enriktigt rolig uppgift men också svår.
Här gäller det att tänka på druvansgrundkaraktär för att sedan leta efter nyanserna som skiljer vinerna åt.
Diskutera gärna länderna och områdena där dehär vinerna odlas. Fundera över de geografiska förutsättningarna och klimatet. Det kommer att ge flera ledtrådar till hur de olika vinerna skiljer sig åt och varför.
Pinot noir är en tunnskalig röd druva, kändf ör att vara rätt så kinkig, som ofta används för att göra lätta till medelfylliga röda viner.
I de lägre prisklasserna brukar pinotnoir viner vara unga och har en antydan av röda bär som hallon och jordgubbar eller mogna plommon. Färgen är relativt ljus, fruktsyrorna friska och tanninerna inte påtagliga alls. Är vinet lite mer moget kan ha doft av kryddor eller toner av svamp.
Pinot noir beskrivs i smak ofta att ha en sammetslen textur och silkeslena tanniner.