Krämig kycklinggryta med svamp och örtstekt gnocchi

Då vinet har en koncentrerad fylligare stil men fortfarande med en frisk syra så passar denna smakrika, krämiga gryta perfekt! Grytan innehåller i princip bara vinvänner (salt, syra och fett) vilket lyfter fram vinets fruktighet och vi får en perfekt matchning.

10 - 30 min
Superenkelt

Ingredienser

Grytan:

  • 600 g kycklingfilé eller lårfilé
  • 2 morötter, skivade
  • 1 gul lök, skivad i båtar
  • 1 vitlöksklyftor, finhackade
  • 300 g blandade svampar (kantareller, trattkantareller eller annan svamp)
  • 1 citron
  • 3 dl grädde
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl kycklingbuljong
  • Smör
  • Olivolja
  • 1 msk mjöl
  • 1 tsk färsk timjan (eller ½ tsk torkad)
  • 2 lagerblad
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk färsk persilja
  • Salt och svartpeppar efter smak

Örtstekt gnocchi:

  • 500 g färsk gnocchi
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk färska örter (t.ex. persilja, timjan, basilika), hackade
  • Salt och peppar

Gör så här

Förbered kycklinggrytan

  • Stek svampen tills den släpper sin vätska och får fin yta, fräs sedan lök, vitlök och morötter i samma gryta några minuter, lägg åt sidan.
  • Skär kycklingen i lagom stora bitar. Stek dem i smör och lite olja tills de fått fin färg i samma panna, lägg i en klick smör och en matsked mjöl, låt steka ihop (redning).
  • Häll i vin eller buljong och låt koka upp någon minut.
  • Tillsätt grädde, örter, salt och peppar. Lägg tillbaka grönsakerna och låt sjuda i ca 10–15 minuter tills kycklingen är helt genomstekt och såsen blivit härligt krämig, smaka av med salt, peppar och citronzest och saft.


Örtstekt gnocchi

  • Koka gnocchin hastigt i lättsaltat vatten (tills de flyter upp). Häll av.
  • Hetta upp rikligt med olivolja i en stor stekpanna. Stek gnocchin gyllene och krispig.
  • Vänd i de hackade örterna, smaka av med salt och peppar.

TIPS!
Servera grytan med gnocchin vid sidan om, toppa med parmesan och strimlat päron.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Pôpa Contos da Terra, 2024

Betyg 6/6 – ”Fyndvin med personlighet!

Smakrikt vin i en fylligare och något kryddig stil”

-Niclas Tuomela, Vinsmart sept 2025

Vinet är gjort av inhemska druvsorter som 30% viosinho, 20% gouveio, 15% folgazão, 15% rabigato, 10% côdega de larinho och 10% arinto och kommer från Douro är beläget i norra Portugal. Vingårdarna är belägna på branta klippsluttningar. Området är också med på UNESCOs lista över världsarv.

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Fylld karré med nedkokt lök, somrig sallad och syrlig dressing
Fylld karré med nedkokt lök, somrig sallad och syrlig dressing
Fläskkarré

30 - 45 min

Enkelt

Stekt gös med ljummen ört- & grönsaksallad, potatis och vitvinssås
Stekt gös med ljummen ört- & grönsaksallad, potatis och vitvinssås
Gös

45+ min

Enkelt

Taco med Biff, gurk-chimichurri, jalapeñomayo och friterad lök
Taco med Biff, gurk-chimichurri, jalapeñomayo och friterad lök
Ryggbiff

10 - 30 min

Enkelt

Entrecôte med choronsås
Entrecôte med choronsås
Bordeaux

30 - 45 min

Inte så svårt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM