vinsmart.se innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.
Dela recept
share
Den krämiga konsistensen på grytan lyfter fram vinets fruktighet och syran lättar upp den smakrika fiskgrytan. En perfekt kombination!
500 g vit fiskfilé (t.ex. torsk, sej, kolja ) i rejäla bitar
200 g skalade räkor
1 liten purjolök, skivad
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 fänkål, tunt skivad
2 morötter, skivade
3 dl torrt vitt vin
3 dl fiskbuljong (gärna hemkokt eller från fond)
200 g rotselleri
2 dl vispgrädde
1 knivsudd cayennepeppar
1 tsk dijonsenap
1 lagerblad
1 msk smör + 1 msk olivolja
Salt & svartpeppar
Färsk dill till servering
- Hetta upp smör och olja i en stor gryta. Fräs lök, purjo, fänkål, morötter och vitlök mjukt i 5–6 minuter utan att de tar färg.
- Tillsätt cayennepeppar och dijonsenap. Rör om och låt fräsa i 1 minut.
- Häll i vitt vin och låt det reducera något, tillsätt buljong och grädde låt koka ytterligare några minuter, mixa allt i en stor mixer.
- Ånga fiskbitarna och fänkål i ca 2-3 minuter, fördela i varma djupa tallrikar och toppa med dill.
- Smaka av fiskgrytan med salt, peppar och citron. Slå på fisken och räkorna, servera och njut med lite gott mjukt bröd.
”Betyg 5/6 - Somrigt, välgjort Fynd!”
-Niclas Tuomela, Vinsmart juli 2025
100 % Vermentinu (Vermentino), en aromatisk grön druva som är mycket typisk för Korsika.Vinet lagras på ståltank för att bevara fräschören i vinet. Frisk och lätt i kroppen, smakrika toner av päron, melon, citrus, persika, mandel, örter och en framträdande mineralisk sälta. Lång, elegant syra i avslutningen.