vinsmart.se innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.
Dela recept
share
Detta är en riktigt smakrik rätt men som bara innehåller vinvänner, vilket lyfter fram vinets fruktighet och gör kombinationen fulländad! Perfekt för höstens bjudningar.
4 lammlägg med ben
6 vitlöksklyftor
200 g små steklökar, skalade och hela
200 g små champinjoner
200 g shiitakesvamp
8 timjankvistar
4 rosmarinkvistar
4 dl rött vin
6 dl kalvfond
4 stora potatisar
2 palsternackor
8 morötter
Olivolja
Smör
1 kruka persilja, hackad
Champagnevinäger
Salt och peppar
- Stek eller grilla lammläggen tills de fått fin yta, lägg åt sidan.
- Stek svampen i olja och smör tillsammans med smålökarna, timjan, rosmarin och tre vitlöksklyftor tills de fått fin färg. Tillsätt vin och fond och låt koka upp.
- Lägg i lammläggen så att köttet täcks av vätska, salta, peppra och låt småputtra i ca 1- 2 timmar under lock.
- Dela rotsakerna och vitlöken i lika stora klyftor/bitar, krydda och vänd runt i olivolja och lite smör. Ugnsrosta i ca 45min på 200c eller tills de är klara, vänd runt dem efter halva tiden.
- Titta till lammet, köttet ska släppa från benet lätt, då är grytan färdig. Servera med lite gott bröd och rotsakerna.
6/6 - "Riktigt charmtroll! Välgjort vin till budgetpris, blev överraskad av kvalitet och vad vinet levererade, mjukt, bärigt i en fylligare stil men balanserat"
- Niclas Tuomela, Vinsmart sept 2025
Elegant Shiraz/Cabernet Sauvignon från Australien. Ett välbalanserat vin med en lätt fatkaraktär och rökiga toner. De mjuka tanninerna kompletteras av smaker av plommon, blåbär och örter. Eftersmaken är medellång och harmonisk. Passar utmärkt till kryddiga lammrätter!