vinsmart.se innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.

Chardonnay, inget mindre än världens mest odlade gröna druva, presenterar vi i den här provningen.
Vi har valt chardonnay viner från trekontinenter för att utforska hur stor skillnaden kan vara när denna druva, som i sig är ganska neutral, får frodas i olika klimat.
Fundera framför allt på hur du upplever fylligheten och fruktsyran samt hur solmoget eller svalt du upplever stilen på de dofter och smaker du hittar. Men, precis som vanligt, är det dock bra att ha koll på chardonnaydruvans grundegenskaper.
Som sagt, chardonnay är en relativt neutral druva och inte jättearomatisk. Smaken beror mycket på lokal jordart och klimat.Vinerna får ofta aromer av äpple, milda citrusfrukter och efter lagring kan även päron dyka upp i paletten. När det förekommer ekfatslagring bidrar detta till en viss smörighet.
Här hittar du provningsunderlägget samt eventuell annan info!
Välkommen till en smakresa genom fyra utsökta viner – perfekt för aperitif, fredagsmys eller en smakrik hemmakväll. Vi testar hur vinerna kombineras med våra olika grundsmaker med ostar, olivolja, marmelad, citron och andra små tillbehör. Fokus? Att njuta. Inget krångel, bara goda grejer.

Upplev hur smakerna möts när vi kombinerar noggrant utvalda ostar med passande viner. Under provningen guidar vi dig genom klassiska smakmöten – från friska mousserande till vita viner och fylligare röda . En smakresa där varje tugga och klunk förhöjer den andra men också hur vi undviker de dåliga.

Välkommen till en smakfull resa genom sommarens bästa vin- och grillmatchningar! I den här provningen kommer vi att upptäcka fyra noggrant utvalda viner och lära oss grunderna i hur man kombinerar mat och dryck. Testa spännande smakkombinationer utifrån två centrala råvaror. Avliva myter – till exempel att vitt vin inte passar tillkött!

De flesta av dagens populära viner är ofta blends, dvs gjorda på en blandning av två eller fler druvor. Men om vi nu ska skapa tydliga referenser till enskilda druvor är det druvrena viner vi är ute efter.
Denna provning presenterar tre druvrena men också druvtypiska viner och målsättningen är att provningen blir lärorik och en viktig grundsten i din blivande referensbank för vinstilar och smaker.
Här gäller det verkligen att tänka på druvans grundkaraktär för att sätta egna ord och smakreferenser till varje vin.
Nebbiolo ger ofta sträva viner med högsyra, inslag av körsbär, tjära, viol, tobak, rosor och nypon. Vinerna är ganska ljusa i färgen. Doften kan påminna om körsbär, tjära, torkade örter och rosor. Smaken brukar vara mycket frisk och sträv och vinerna tål därför många årslagring.
Sangiovesedruvan ger friska och strama viner med inslag av körsbär, plommon, mandel, örter, choklad, tobak, kaffe och svart te.
Enklare sangioveseviner är ofta friska och ganska sträva med toner av körsbär och mandel. De mer fruktkoncentrerade vinerna har aromer som mörka körsbär,pinjenötter och gröna örter som timjan och rosmarin. Om vinerna lagras på nya ekfat får vinet tydlig smak av rostat kaffe och mörk choklad.
Syrahviner brukar vara mörkt röda/blålila. Aromen påminner om mörk frukt som till exempelbjörnbär och plommon, ofta tillsammans med svartpeppar, viol och ibland rökiga inslag. Vinerna är fylliga, ganska sträva och alkoholrika.