vinsmart.se innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.
Zenato är en välrenommerad vinproducent från Venetien i nordöstra Italien. Familjeföretaget grundades av Sergio och Carla Zenato och drivs idag tillsammans med andra generationen Zenato. Stjärndruvan i fokus är Corvina som är den dominerande druvan i Valpolicellaviner. Den bidrar med hög syra, rödbäriga toner som körsbär och hallon och en touch av mandel som karaktäriserar druvan. Viner på Corvina har en elegant struktur som kan variera i fyllighet och aromer beroende på vinmakningsmetod.
Vinmakningsmetoder och stilar
I Valpolicella finns flera olika vinmakningsstilar som påverkar smakprofilen tydligt.
Här hittar du provningsunderlägget samt eventuell annan info!
Att prova en druva från 3 länder kan vara enriktigt rolig uppgift men också svår.
Här gäller det att tänka på druvansgrundkaraktär för att sedan leta efter nyanserna som skiljer vinerna åt.
Diskutera gärna länderna och områdena där dehär vinerna odlas. Fundera över de geografiska förutsättningarna och klimatet. Det kommer att ge flera ledtrådar till hur de olika vinerna skiljer sig åt och varför.
Pinot noir är en tunnskalig röd druva, kändf ör att vara rätt så kinkig, som ofta används för att göra lätta till medelfylliga röda viner.
I de lägre prisklasserna brukar pinotnoir viner vara unga och har en antydan av röda bär som hallon och jordgubbar eller mogna plommon. Färgen är relativt ljus, fruktsyrorna friska och tanninerna inte påtagliga alls. Är vinet lite mer moget kan ha doft av kryddor eller toner av svamp.
Pinot noir beskrivs i smak ofta att ha en sammetslen textur och silkeslena tanniner.
Att prova en druva från 3 länder kan vara enriktigt rolig uppgift men också svår.
Här gäller det att tänka på druvansgrundkaraktär för att sedan leta efter nyanserna som skiljer vinerna åt.
Diskutera gärna länderna och områdena där dehär vinerna odlas. Fundera över de geografiska förutsättningarna och klimatet. Det kommer att ge flera ledtrådar till hur de olika vinerna skiljer sig åt och varför.
Pinot noir är en tunnskalig röd druva, kändf ör att vara rätt så kinkig, som ofta används för att göra lätta till medelfylliga röda viner.
I de lägre prisklasserna brukar pinotnoir viner vara unga och har en antydan av röda bär som hallon och jordgubbar eller mogna plommon. Färgen är relativt ljus, fruktsyrorna friska och tanninerna inte påtagliga alls. Är vinet lite mer moget kan ha doft av kryddor eller toner av svamp.
Pinot noir beskrivs i smak ofta att ha en sammetslen textur och silkeslena tanniner.
Välkommen till en smakfull resa genom sommarens bästa vin- och grillmatchningar! I den här provningen kommer vi att upptäcka fyra noggrant utvalda viner och lära oss grunderna i hur man kombinerar mat och dryck. Testa spännande smakkombinationer utifrån två centrala råvaror. Avliva myter – till exempel att vitt vin inte passar tillkött!
Chardonnay, inget mindre än världens mest odlade gröna druva, presenterar vi i den här provningen.
Vi har valt chardonnay viner från trekontinenter för att utforska hur stor skillnaden kan vara när denna druva, som i sig är ganska neutral, får frodas i olika klimat.
Fundera framför allt på hur du upplever fylligheten och fruktsyran samt hur solmoget eller svalt du upplever stilen på de dofter och smaker du hittar. Men, precis som vanligt, är det dock bra att ha koll på chardonnaydruvans grundegenskaper.
Som sagt, chardonnay är en relativt neutral druva och inte jättearomatisk. Smaken beror mycket på lokal jordart och klimat.Vinerna får ofta aromer av äpple, milda citrusfrukter och efter lagring kan även päron dyka upp i paletten. När det förekommer ekfatslagring bidrar detta till en viss smörighet.