En vinresa genom Valpolicella med Zenato

Zenato är en välrenommerad vinproducent från Venetien i nordöstra Italien. Familjeföretaget grundades av Sergio och Carla Zenato och drivs idag tillsammans med andra generationen Zenato. Stjärndruvan i fokus är Corvina som är den dominerande druvan i Valpolicellaviner. Den bidrar med hög syra, rödbäriga toner som körsbär och hallon och en touch av mandel som karaktäriserar druvan. Viner på Corvina har en elegant struktur som kan variera i fyllighet och aromer beroende på vinmakningsmetod.

Vinmakningsmetoder och stilar

I Valpolicella finns flera olika vinmakningsstilar som påverkar smakprofilen tydligt.

  • Valpolicella Classico Superiore: Ett lätt till medelfylligt vin, med en frisk och fruktig profil med en integrerad fatkaraktär i bakgrunden.
  • Ripasso Superiore: Ripasso betyder att vinet får jäsa en andra gång med skalen från Amarone-tillverkningen, vilket ger ytterligare fyllighet, djup och komplexitet till vinet med mörkare frukt och kryddigare aromer.
  • Amarone della valpolicella: Ett kraftfullt, fylligt vin gjort på torkade druvor. Resultater är ett fylligt vin med koncentrerad smak av russin, torkade körsbär och varma, kryddiga toner av choklad, pomerans och kanel.

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM