vinsmart.se innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.
Dela recept
share
Krämigheten i pastan lyfter vinets fruktighet och balanserar syran, smaklig pasta!
Ingredienser:
400 g orecchiette
1 bananschalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
Zest från 3 citroner, saften från 1 citron
2 dl crème fraiche
0,5 dl vitt vin
1–1,5 dl riven parmesan
Ca 1 dl pastavatten
Olivolja tillstekning
Salt
Svartpeppar
- Koka pastan enligtanvisningarna på paketet. Spara minst 1 dl pastavatten innan du häller av den.
- Hetta upp lite olivolja i en stor stekpanna. Lägg i finhackad bananschalottenlök och vitlök och fräs på medelvärme tills mjukt och glansigt, ca 3–4 minuter.
- Häll i det vita vinet och låt det koka ner i ca 2–3 minuter tills det nästan har reducerats bort.
- Sänk värmen och rör ner crème fraiche, citronskal och citronsaft. Låt allt sjuda i någon minut tills det blivit en slät sås.
- Tillsätt parmesanost och lite pastavatten i taget tills såsen är silkeslen. Smaka av med salt och rejält med svartpeppar.
- Lägg i den kokta pastan i såsen och blanda ordentligt så att allt täcks. Justera med mer pastavatten vid behov för önskad konsistens.
Druvorna för detta vin kommer från utvalda vingårdar i Italien som ger en perfekt balans mellan fruktighet och finstämd fatkaraktär. Doften är elegant med inslag av gula äpplen, citrus och rostad ek. Smaken är krämig och balanserad med toner av tropiska frukter, vanilj och en lätt syrlighet som ger vinet en fräsch finish. This is the idiot Chardonnay är ett vin som passar utmärkt till fisk, skaldjur och fågel.