Kycklingburgare med karamelliserad rödlök, cheddar och 5-pepparmajonnäs

Majonnäsen och osten bygger smakbryggan med vinet och den härliga pepprigheten gifter sig perfekt med vinets kryddighet.

10 - 30 min
Superenkelt

Ingredienser

Ingredienser (4 portioner)

Till burgarna:

  • 4 kycklingfiléer
  • 4 briochebröd
  • 4 skivor cheddarost
  • 2 tomater, skivade
  • 4 salladsblad
  • Smör eller olja till stekning
  • Salt & svartpeppar

Karamelliserad rödlök:

  • 2 stora rödlökar, skivade
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk sherryvinäger
  • 5 cl rött vin
  • 2 msk honung
  • En nypa salt

5-pepparmajonnäs:

  • 1 dl majonnäs
  • 2 tsk grovmalen 5-pepparblandning
  • 1/2 tsk tabasco
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk dijonsenap

Gör så här

Karamellisera löken

- Hetta upp olivolja i en stekpanna på medelvärme.

- Fräs löken långsamt tills den blir mjuk och gyllene i ca 10 min.

- Tillsätt vin, vinäger, honung och en nypa salt. Låt puttra ihop i några minuter tills löken är blank och karamelliserad.

5-pepparmajonnäsen

- Blanda majonnäs med grovmalen fempeppar, tabasco och senap. Smaka av.

- Ställ svalt tills servering.

Stek kycklingen

- Platta ev. ut filéerna lite för jämn tjocklek.

- Krydda med salt och svartpeppar.

- Stek i smör/olja på medelvärme ca 4–5 min per sida tills innertemperaturen når 72°C.

- Lägg på en skiva cheddar mot slutet så den smälter över filén.

Montera burgarna

- Rosta briochebröden lätt i panna eller ugn.

- Bred ett lager 5-pepparmajonnäs på underdelen.

- Lägg på sallad, kycklingfilé med ost, skivade tomater och karamelliserad rödlök.

- Avsluta med överdelen av brödet och en extra klick majonnäs om du vill

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

McManis Petite Sirah, 2023

Betyg 6/6 – "Mycket vin för pengarna"

-Niclas Tuomela, Vinsmart sept 2025

100% Petite Sirah i en mörk bärig och kryddig stil med inslag av choklad, vanilj och rostat fat. Rik och fruktig med mjuka tanniner och en pepprig kryddighet, samt lång och rund eftersmak.

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Mixed grill med aubergine, spenat- och fetaostsallad
Mixed grill med aubergine, spenat- och fetaostsallad
Aubergine
Aubergine
Aubergine

45+ min

Enkelt

Ört och citronfylld porchetta med krämig tryffelpasta och citronmarinerad gurka
Ört och citronfylld porchetta med krämig tryffelpasta och citronmarinerad gurka
No items found.

45+ min

Inte så svårt

Burratasallad med kyckling, citron och kantareller
Burratasallad med kyckling, citron och kantareller
Kyckling
Burrata
Sallad
Sallad
Sallad

10 - 30 min

Superenkelt

Skagen
Skagen
Skagen

10 - 30 min

Superenkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM