Marinerad tonfisk med krispig salladslök

Syran från tonfisken hjälper till att balansera vinets fruktighet, skulle vinet behöva ytterligare syra - toppa med lite mer saft och zest från limen.

10 - 30 min
Superenkelt

Ingredienser

4 portioner som förrätt

Tonfisk:

  • 250–300 g tonfisk
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk misopasta, vit
  • 4 cl japansk soja
  • 3 cl limejuice
  • 1 tsk senap
  • 2 msk socker
  • Svartpeppar

Lökgarnering:

  • 1 schalottenlökar, tunt strimlade
  • 2 salladslökar, tunt strimlade
  • En liten nypa salt
  • 3 msk chilirostade sesamfrön

Gör så här

Förbered tonfisken

- Skär tonfisken i små tunna skivor (ca 2x5 cm).

- Blanda alla ingredienser i en skål.

- Vänd ner tonfisken i marinaden och låt stå i 10–15 minuter i kyl.

- Låt den inte marinera för länge, då tappar den sin fasta textur.

Förbered lökblandningen

- Strimla schalottenlök och salladslök mycket tunt.

- Lägg dem i ett isbad så att de blir krispiga och skruvar ihop sig.

- Mortla sesamfröna lätt.

Montering och servering

- Lägg upp tonfisken på ett kallt fat eller i små skålar.

- Toppa generöst med den strimlade schalottenlöken, salladslöken och de krossade sesamfröna.

- Ringla eventuellt över lite av marinaden samt några droppar extra sesamolja.

- Servera direkt.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Le Connoisseur Crémant de Bordeaux

Betyg 6/6 – ”Många bubblor för priset!”
-Niclas Tuomela, Vinsmart dec 2025

Le Connoisseur Crémant de Bordeaux är ett mousserande vin som visar den eleganta, fruktiga sidan av Bordeaux - en region som annars främst förknippas med stilla rött vin. Vinet görs enligt traditionell metod, vilket ger fina, små bubblor och en mjuk struktur. Vinet har både fruktighet samtidigt som det balanseras av en frisk syra. Vinet är gjort av mestadels blå druvor vilket gör det lite kraftigare i stilen (63% Cabernet Franc, 10% Sémillon, 27% Merlot)

 

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Jordärtskockschips med ostdipp
Jordärtskockschips med ostdipp
Mousserande vin
Crémant

10 - 30 min

Superenkelt

Grillade italienska färsbiffar med krämig örtpasta.
Grillade italienska färsbiffar med krämig örtpasta.
Rött vin
Köttfärs

30 - 45 min

Enkelt

Kantarellrisotto
Kantarellrisotto
Risotto
Svamp
rödvin

10 - 30 min

Enkelt

Polpette di pane och crostini med soppressata
Polpette di pane och crostini med soppressata
rödvin

30 - 45 min

Superenkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM