Miso- & svamprisotto med ponzu-dressad lax & pak choi

Vinet och maten - Ett fylligare vin med toner av gul citrus, tropisk frukt, vanilj och smörighet från ekfatslagring. Har en balanserad syra och en mjuk eftersmak.

30 - 45 min
Inte så svårt

Ingredienser

Fisk

2 st filéer av valfri fisk

Buljong

1 dl Vatten

3 msk Ljus miso- gärna vit miso

1 näve Kombu

5 st Torkad shiitake

1 msk ljus soja

2 st korianderrot

1 dl bonito flakes

Risotto

150 g Blandad svamp (kastanjchampinjoner och shiitake)

1,5 dl Torrt vin eller saké

2 dl Risottoris

1 st Schalottenlök

1 st vitlöksklyfta

Pak choi (1 stor eller 2 små)

0,5 dl finriven parmesan

Ponzudressing

3 msk ljus soja

1 tsk riven ingefära

1 tsk honung

1 msk färskpressad limejuice

½ tsk sesamolja

Neutral olja att steka i

Toppa med furikake och gouchugaru

Gör så här

Förberedelser

  • Rimma fisken i en lag av 1 del salt och 2 delar vatten. Låt ligga medan du förbereder resten.
  • Gör buljongen: Koka upp vatten med kombu, torkad shiitake, korianderrot och bonito flakes. Låt sjuda i 20–30 min. Sila, tillsätt miso och soja. Smaka av.

Tillaga risotton

  • Finhacka lök, vitlök och två tredjedelar av svampen. Stek mjukt i olja utan att få färg.
  • Tillsätt riset och fräs någon minut.
  • Häll på vin och låt alkoholen koka bort.
  • Tillsätt buljong lite i taget under omrörning tills riset är krämigt men har tuggmotstånd.

Stek svamp och pak choi

  • Smörstek resten av svampen tills den får fin yta.
  • Lägg i delad pak choi mot slutet, salta och peppra.
  • Droppa lite vin över pak choi’n och låt gå klart.

Tillaga fisken

  • Torka av fisken och stek på hög värme tills den får fin stekyta.
  • Ta av från pannan och pensla med ponzudressingen.

Sista touchen & servering

  • När risotton nästan är klar, rör ner lite mer buljong och parmesan.
  • Lägg upp risotton på tallrikar, toppa med stekt svamp, pak choi och fisken.
  • Strö över furikake och gochugaru.

Servera direkt!

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

KWV Chardonnay, 2023

KWV är Sydafrikas mest berömda vinhus och kända för sina druvtypiska och matvänliga viner. På denna sida hittar du allt som behövs för att få till en perfekt match mellan ditt favoritvin och mat genom vårt smarta smakhjul och givetvis härliga recept för vårens alla goda middagar

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Grillad ryggbiff med primörer, pancetta och basilikasmör
Grillad ryggbiff med primörer, pancetta och basilikasmör
Ryggbiff

30 - 45 min

Enkelt

Burrata med grön sparris, parmesan, citron och pistage.
Burrata med grön sparris, parmesan, citron och pistage.
Burrata
Sparris

10 - 30 min

Superenkelt

Kyckling provencale med tomat, vitlök och örter
Kyckling provencale med tomat, vitlök och örter
Kyckling

30 - 45 min

Superenkelt

Pinzabröd med skinka, grönkål, senapskräm och lagrad ost
Pinzabröd med skinka, grönkål, senapskräm och lagrad ost
Pinzabröd

10 - 30 min

Superenkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM