Porchetta med carbonara-gnocchi

Krämigheten från gnocchin och den smakrika porcettan lyfter fram vinets fruktighet och de grillade tonerna från porchettan matchar helt perfekt med fattonerna i vinet.

45+ min
Inte så svårt

Ingredienser

Porchetta

1,5–2 kg fläsksida (med svål)

4–5 vitlöksklyftor

1 kruka persilja

1 kruka basilka

4 kvistar timjan

Yellow mustard

Flytande honung

300 g salsiccia

Salt och svartpeppar

½ dl rött vin

Olivolja

1 citron, zesten

50 g parmesan

Salt och peppar

Carbonara-gnocchi

500 g färsk gnocchi

150 g pancetta eller guanciale (tärnad)

2 dl riven parmesan

1 dl grädde

Svartpeppar

Smör till stekning

1 färsk jalapeno, finhackad

Gör så här

Porchetta

- Skär ett rutmönster i svålen på fläsksidan och salta fläsket, skär sedan fläsket som en butterfly cut, dvs att dela sidan jäms med fläsksidan.

- Fördela ut salsicciafärsen och sedan resten av alla ingredienser på köttsidan.

- Rulla fläsksidan tight med svålsidan utåt.

- Grilla på indirekt värme eller stek i ugnen på 160 °C i ca 2,5–3 timmar tills köttet är mört. Höj till 250 °C de sista 20 minuterna för krispig svål. Pensla utsidan med lite olivolja och honung i slutet.

Carbonara-gnocchi

- Koka gnocchini saltat vatten tills de flyter upp, häll av. Spara lite vatten till såsen.

- Stek pancettan/guancialen i en klick smör tills den är krispig. Addera finhackad jalapeño.

- Häll i vispgrädde i pannan och låt puttra några minuter, riv sedan i parmesan.

- Häll gnocchini pannan med pancettan och en skvätt vatten från koket.

- Smaka av med massa svartpeppar ochen gnutta salt.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Roodeberg, 2022

Roligt att du hittat hit, Roodeberg är ett av Sydafrikas mest berömda vinhus och har länge varit förknippat med Sydafrikas berömda grilltradtion Braai på grund av sin unika vinstil.

Roodeberg är en klassisk blend av Cabernet, Merlot och Shiraz med en lätt touch av ek.

På denna sida ger Vinsmarts sommelier Niclas Tuomela sina bästa tips på hur du bäst matchar Roodeberg med grillad mat, recept och allt som hör grillat till.

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Grillade kycklingkebabspett med tzatziki och pitabröd
Grillade kycklingkebabspett med tzatziki och pitabröd
Pinot noir
Kyckling

30 - 45 min

Superenkelt

Inkokt röding med sandefjordsås och fänkål och örtsallad
Inkokt röding med sandefjordsås och fänkål och örtsallad
Röding

45+ min

Enkelt

Blåmusslor med grön curry
Blåmusslor med grön curry
Blåmusslor

10 - 30 min

Enkelt

Bruchetta med tomat, sparris och kyckling
Bruchetta med tomat, sparris och kyckling
Kyckling
Bruchetta

10 - 30 min

Superenkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM