Örtgrillad marulk med krämig potatissallad med ramslök, grillad tomat och pancetta

Vinet och maten - Krämigheten från den smakrika potatissalladen och pancettan lyfter fram vinets fruktighet och då vi inte snålat på kryddningen samt jobbat mycket med smakrika örter så hamnar maten på en likvärdig smaknivå som vinet. Tips! Servera vinet ca 16-18c för en perfekt matchning.

45+ min
Inte så svårt

Ingredienser

600 gr marulk eller annan fast vit fisk

5 skivor pancetta

2 bifftomater

12 gröna sparrisar

400 gr kokt potatis i bitar

1 knippe dill

1 ägg

8 ramslöksblad

4 salladslökar skivade

2 citroner

2 ½ dl solrosolja

1 tsk dijonsenap

Olivolja

1/2 kruka persilja finhackad

1/3 kruka basilika finhackad

Salt och peppar

Rubb för fisk

1 msk salt

1 msk råsocker

1 msk vitlökspulver

1 msk lökpulver

1 msk torkad dill

2 msk oregano

1 msk torkad persilja

1 msk svartpeppar

1 msk citron /zest eller torkad

2 msk sesamfrön

Gör så här

- Mixa ramslök, 3 kvistar dill, ägg, dijonsenap, 2cl citronsaft, solrosoljan, salt och peppar med en stavmixer i en hög och smalbunke.

- Blanda potatis och salladslök med majonnäsen,smaka av med salt och peppar.

- Salta och peppra marulken och grilla på medelvärme,den ska ha en innetemp på 49c. tag av från grillen, riv på citronzest, penslamed lite olivolja och rulla sedan filen i de hackade örterna.

- Dela tomaterna på mitten och grilla dem samtpancettan.

- Ringla lite olivolja över sparrisen, salta ochpeppra, grilla dem varsamt.

- Skiva upp marulken och servera med grilladetomaten toppad med strimlad pancetta, sparris och potatissalladen.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Roodeberg, 2022

Roligt att du hittat hit, Roodeberg är ett av Sydafrikas mest berömda vinhus och har länge varit förknippat med Sydafrikas berömda grilltradtion Braai på grund av sin unika vinstil.

Roodeberg är en klassisk blend av Cabernet, Merlot och Shiraz med en lätt touch av ek.

På denna sida ger Vinsmarts sommelier Niclas Tuomela sina bästa tips på hur du bäst matchar Roodeberg med grillad mat, recept och allt som hör grillat till.

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Pinzabröd med skinka, grönkål, senapskräm och lagrad ost
Pinzabröd med skinka, grönkål, senapskräm och lagrad ost
Pinzabröd

10 - 30 min

Superenkelt

Ugnsbakad lax med brynt smör, ingefära, citron och krispig pommes pinnes
Ugnsbakad lax med brynt smör, ingefära, citron och krispig pommes pinnes
Lax

30 - 45 min

Enkelt

Grillad Iberico secreto, små chorizo och kamben, serverat med saffransris, rostad vitlöksaioli och en smakrik spansk glaze.
Grillad Iberico secreto, små chorizo och kamben, serverat med saffransris, rostad vitlöksaioli och en smakrik spansk glaze.
Iberico
Chorizo

30 - 45 min

Enkelt

Kycklingburgare med karamelliserad rödlök, cheddar och 5-pepparmajonnäs
Kycklingburgare med karamelliserad rödlök, cheddar och 5-pepparmajonnäs
Petite sirah
Kyckling
Kycklingburgare

10 - 30 min

Superenkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM