vinsmart.se innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.
Betyg 6/6 – "Fynd från kultproducent!"
-Niclas Tuomela, Vinsmart juli 2025
Doften är fruktig och inbjudande med toner av solmogna päron, gula äpplen, honung, citrus och friska örter. Smaken är rund och fruktig med tydliga nyanser av päron, mandarin och äpple, balanserat med örtighet och en lätt mineralitet som ger komplexitet och fräschör. Ett harmoniskt vin med fin balans mellan frukt och friskhet, lika gott i glaset till mat som helt för sig själv.
Mer info:
- Druvorna är endast handplockade, från mitten–slutet september (Trebbiano) och oktober (Garganega).
- Druvorna jäste i låg temperatur (14–18 °C) i glasmurade betongtankar, vinet lagras med sin jästfällning innan buteljering ca 8 månader.
- Druvblandning: 85–90 % Garganega, 10–15 %Trebbiano di Soave.
Pieropan är ett klassiskt familjeägdt vineri i Soave-området, Veneto. Startat 1880 av Leonildo Pieropan har gården vuxit till cirka 58–70 hektar vingårdar på den vulkaniska Soave Classico‑terroiren.
Under 1970-talet lanserade Nino Pieropan regionens förstamonovinge—Calvarino—och fortsatte med innovation och organisk odling. Han efterträddes av sönerna Andrea (vinodling) och Dario (vinmakeri) efter hans bortgång år 2018.
Idag är Pieropan hyllat för sin rena stil, höga kvalitet och starka terroirprofil—särskilt inriktade på Garganega- och Trebbiano‑druvor och alltid ekologiskt certifierade sedan omkring 2015.