Laxsallad med varmrökt- och stekt lax med melon halloumi och pistage

Syran från dressingen och fetman från lax lyfter fram vinets fruktighet och balanserar sötman från melonen.

10 - 30 min
Superenkelt

Ingredienser

400 g vattenmelon, i kuber

400 g cantaloupemelon, i kuber

200 g varmrökt lax

4 bitar laxfilé

1 passionsfrukt

1 apelsin

2 cl champagnevinäger

1 citron

1 kruka krispsallad

1 rödlök, skivad

1 paket halloumi

1 kruka gräslök

Olivolja

1 dl hackade pistagenötter

Gör så här

- Blanda saften från en citron, apelsin och passionsfrukt med vinäger och lika mycket olivolja, smaka av med salt och peppar.

- Skär halloumi i små tärningar och stek dem tills de fått en fin yta.

- Salta (rimma) laxen i ca 15 min, torka av och stek i lite olivolja, laxen ska ha lite kärna.

- Fördela ut salladen i botten, sedan melonkuberna och riv den varmrökta laxen i små bitar över hela salladen.

- Toppa med rödlök, gräslök, ringla på citrusdressingen, fördela ut halloumin och de stekta laxfiléerna, toppa med olivolja, pistage, salt och peppar!

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Pieropan Soave Classico, 2023

Betyg 6/6 – "Fynd från kultproducent!"

-Niclas Tuomela, Vinsmart juli 2025

Doften är fruktig och inbjudande med toner av solmogna päron, gula äpplen, honung, citrus och friska örter. Smaken är rund och fruktig med tydliga nyanser av päron, mandarin och äpple, balanserat med örtighet och en lätt mineralitet som ger komplexitet och fräschör. Ett harmoniskt vin med fin balans mellan frukt och friskhet, lika gott i glaset till mat som helt för sig själv.

Mer info:

- Druvorna är endast handplockade, från mitten–slutet september (Trebbiano) och oktober (Garganega).

- Druvorna jäste i låg temperatur (14–18 °C) i glasmurade betongtankar, vinet lagras med sin jästfällning innan buteljering ca 8 månader.

- Druvblandning: 85–90 % Garganega, 10–15 %Trebbiano di Soave.

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Stekt kyckling med svamprisoni & apelsinmarinerad fänkål
Stekt kyckling med svamprisoni & apelsinmarinerad fänkål
Kyckling
Pasta
Svamp
Pinot noir

10 - 30 min

Superenkelt

Ugnsbakad lax med brynt smör, ingefära, citron och krispig pommes pinnes
Ugnsbakad lax med brynt smör, ingefära, citron och krispig pommes pinnes
Lax

30 - 45 min

Enkelt

Parmesangratinerad fläskkarré med ljummen potatissallad
Parmesangratinerad fläskkarré med ljummen potatissallad
Fläskkarré

30 - 45 min

Superenkelt

Taco med krispig kyckling, chili- och koriandergurksallad med vitlök- och chilimajonnäs
Taco med krispig kyckling, chili- och koriandergurksallad med vitlök- och chilimajonnäs
Kyckling

30 - 45 min

Enkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM