vinsmart.se innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.
Dela recept
share
Syran från dressingen och fetman från lax lyfter fram vinets fruktighet och balanserar sötman från melonen.
400 g vattenmelon, i kuber
400 g cantaloupemelon, i kuber
200 g varmrökt lax
4 bitar laxfilé
1 passionsfrukt
1 apelsin
2 cl champagnevinäger
1 citron
1 kruka krispsallad
1 rödlök, skivad
1 paket halloumi
1 kruka gräslök
Olivolja
1 dl hackade pistagenötter
- Blanda saften från en citron, apelsin och passionsfrukt med vinäger och lika mycket olivolja, smaka av med salt och peppar.
- Skär halloumi i små tärningar och stek dem tills de fått en fin yta.
- Salta (rimma) laxen i ca 15 min, torka av och stek i lite olivolja, laxen ska ha lite kärna.
- Fördela ut salladen i botten, sedan melonkuberna och riv den varmrökta laxen i små bitar över hela salladen.
- Toppa med rödlök, gräslök, ringla på citrusdressingen, fördela ut halloumin och de stekta laxfiléerna, toppa med olivolja, pistage, salt och peppar!
Betyg 6/6 – "Fynd från kultproducent!"
-Niclas Tuomela, Vinsmart juli 2025
Doften är fruktig och inbjudande med toner av solmogna päron, gula äpplen, honung, citrus och friska örter. Smaken är rund och fruktig med tydliga nyanser av päron, mandarin och äpple, balanserat med örtighet och en lätt mineralitet som ger komplexitet och fräschör. Ett harmoniskt vin med fin balans mellan frukt och friskhet, lika gott i glaset till mat som helt för sig själv.
Mer info:
- Druvorna är endast handplockade, från mitten–slutet september (Trebbiano) och oktober (Garganega).
- Druvorna jäste i låg temperatur (14–18 °C) i glasmurade betongtankar, vinet lagras med sin jästfällning innan buteljering ca 8 månader.
- Druvblandning: 85–90 % Garganega, 10–15 %Trebbiano di Soave.