vinsmart.se innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.
Välkommen till en smakresa genom fyra utsökta viner – perfekt för aperitif, fredagsmys eller en smakrik hemmakväll. Vi testar hur vinerna kombineras med våra olika grundsmaker med ostar, olivolja, marmelad, citron och andra små tillbehör. Fokus? Att njuta. Inget krångel, bara goda grejer.
Här hittar du provningsunderlägget samt eventuell annan info!
Välkommen till en smakresa genom fyra utsökta viner – perfekt för aperitif, fredagsmys eller en smakrik hemmakväll. Vi testar hur vinerna dansar med ostar, charkuterier, marmelad, citron och andra små tillbehör. Fokus? Att njuta. Inget krångel, bara goda grejer.
Zenato är en välrenommerad vinproducent från Venetien i nordöstra Italien. Familjeföretaget grundades av Sergio och Carla Zenato och drivs idag tillsammans med andra generationen Zenato. Stjärndruvan i fokus är Corvina som är den dominerande druvan i Valpolicellaviner. Den bidrar med hög syra, rödbäriga toner som körsbär och hallon och en touch av mandel som karaktäriserar druvan. Viner på Corvina har en elegant struktur som kan variera i fyllighet och aromer beroende på vinmakningsmetod.
Vinmakningsmetoder och stilar
I Valpolicella finns flera olika vinmakningsstilar som påverkar smakprofilen tydligt.
Chardonnay, inget mindre än världens mest odlade gröna druva, presenterar vi i den här provningen.
Vi har valt chardonnay viner från trekontinenter för att utforska hur stor skillnaden kan vara när denna druva, som i sig är ganska neutral, får frodas i olika klimat.
Fundera framför allt på hur du upplever fylligheten och fruktsyran samt hur solmoget eller svalt du upplever stilen på de dofter och smaker du hittar. Men, precis som vanligt, är det dock bra att ha koll på chardonnaydruvans grundegenskaper.
Som sagt, chardonnay är en relativt neutral druva och inte jättearomatisk. Smaken beror mycket på lokal jordart och klimat.Vinerna får ofta aromer av äpple, milda citrusfrukter och efter lagring kan även päron dyka upp i paletten. När det förekommer ekfatslagring bidrar detta till en viss smörighet.
De flesta av dagens populära viner är ofta blends, dvs gjorda på en blandning av två eller fler druvor. Men om vi nu ska skapa tydliga referenser till enskilda druvor är det druvrena viner vi är ute efter.
Denna provning presenterar tre druvrena men också druvtypiska viner och målsättningen är att provningen blir lärorik och en viktig grundsten i din blivande referensbank för vinstilar och smaker.
Här gäller det verkligen att tänka på druvans grundkaraktär för att sätta egna ord och smakreferenser till varje vin.
Nebbiolo ger ofta sträva viner med högsyra, inslag av körsbär, tjära, viol, tobak, rosor och nypon. Vinerna är ganska ljusa i färgen. Doften kan påminna om körsbär, tjära, torkade örter och rosor. Smaken brukar vara mycket frisk och sträv och vinerna tål därför många årslagring.
Sangiovesedruvan ger friska och strama viner med inslag av körsbär, plommon, mandel, örter, choklad, tobak, kaffe och svart te.
Enklare sangioveseviner är ofta friska och ganska sträva med toner av körsbär och mandel. De mer fruktkoncentrerade vinerna har aromer som mörka körsbär,pinjenötter och gröna örter som timjan och rosmarin. Om vinerna lagras på nya ekfat får vinet tydlig smak av rostat kaffe och mörk choklad.
Syrahviner brukar vara mörkt röda/blålila. Aromen påminner om mörk frukt som till exempelbjörnbär och plommon, ofta tillsammans med svartpeppar, viol och ibland rökiga inslag. Vinerna är fylliga, ganska sträva och alkoholrika.