Bakad salsiccia fylld med tomat, kapris och sardeller med stuvad potatis, gremolata och picklade tomater

Krämigheten från den stuvade potatisen och syran från citron lyfter fram vinets fruktighet.

10 - 30 min
Superenkelt

Ingredienser

Salsiccia:

  • 4 pikanta salsicciakorvar (gärna med chili och fänkål)
  • 1 msk kapris, grovhackad
  • 4 sardellfiléer, finhackade
  • 6 körsbärstomater, hackade
  • 1 röd paprika, finhackad
  • ½ dl olivolja
  • Svartpeppar
  • Lite citronzest (valfritt, för friskhet)

Stuvad potatis:

  • 800 g fast potatis
  • 25 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • Salt, svartpeppar och muskotnöt
  • 1 tsk dijonsenap (valfritt, för syra)

Gremolata:

  • 1 knippe bladpersilja, finhackad
  • Zest från 1 citron
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad

Picklade tomater:

  • 200 g körsbärstomater, halverade
  • ½ citron
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt / svartpeppar

Gör så här

Salsiccia

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Gör en längsgående skåra i varje salsiccia.
  3. Blanda tomat, paprika, kapris, sardeller och olivolja till en röra, stek ihop snabbt i en panna och fyll korvarna med blandningen och riv över lite parmesan.
  4. Lägg dem i en ugnsform och baka i 10-15 min tills de fått fin färg och är genomstekta.

Stuvad potatis

  1. Skala potatisen och koka mjuk i lättsaltat vatten, häll av och dela upp i bitar.
  2. Smält smör i en kastrull, vispa ner mjöl och tillsätt mjölk lite i taget under omrörning.
  3. Låt såsen sjuda tills den tjocknar, smaka av med salt, peppar och ev. dijonsenap.

Picklad tomat

  1. Dela tomaterna och blanda med alla ingredienser.
  2. Låt stå minst 10 min, vänd sedan ned lite strimlad basilika innan servering.


Gremolata

  1. Blanda persilja, citronzest och vitlök i en liten skål.
  2. Blanda gremolatan och spenat med den stuvade potatisen precis före servering.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

The Lava Club Basilicata Rosso, 2023

Betyg 6/6- ”Strålande fynd med personlighet!”

-Niclas Tuomela, Vinsmart okt 2025


Vinet kommer från Basilicata i södra Italien, gjort på druvan Aglianico. Vinet har en röd bärfruktig stil med  “vulkanisk” karaktär med inslag av rökig mineralitet och pigg syra. Druvan brukar ibland kallas för ”söderns Barolo” (”il Barolo del Sud”) tack vare dess förmåga att ge högtstående röda viner med lagringspotential

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Bruchetta med tomat, sparris och kyckling
Bruchetta med tomat, sparris och kyckling
Kyckling
Bruchetta

10 - 30 min

Superenkelt

Bookmakertoast med smaker från Chile
Bookmakertoast med smaker från Chile
Oxfilé

30 - 45 min

Enkelt

Blåmusslor med grön curry
Blåmusslor med grön curry
Blåmusslor

10 - 30 min

Enkelt

Ugnsbakad lax med brynt smör, ingefära, citron och krispig pommes pinnes
Ugnsbakad lax med brynt smör, ingefära, citron och krispig pommes pinnes
Lax

30 - 45 min

Enkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM