Polpette di pane och crostini med soppressata

Sältan och krämigheten från osten och majonnäsen lyfter fram vinets fruktighet och mjukar upp strävheten och syran. Riktigt trevliga snacks med italiensk touch, helt perfekt till det Italienska vinet Molí Rosso.

30 - 45 min
Superenkelt

Ingredienser

Polpette di pane (bröd- och ostbollar med vitlök och örter)

ca 8 pers

  • 300 g ljust bröd, gärna lite torrt
  • 2 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 100 g riven pecorino eller parmesan
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 knippe färsk persilja, finhackad
  • Salt och svartpeppar
  • Pankoströbröd till rullning
  • Olivolja till fritering

Basilikamajonnäs

  • 1 ägg
  • 2 ½ dl rapsolja
  • 1 msk senap
  • ½ kruka basilika
  • 1 msk citron eller vinäger
  • Salt och peppar

Crostini med soppressata, ost och olivolja

  • 8 skivor baguette
  • 150 g soppressata (italiensk salami), tunt skivad
  • 100 g färskost (alt. mozzarella eller fontina)
  • Extra jungfruolivolja
  • 1 rödlök skivad och stekt med olja och rött vin’
  • Färska örter, t.ex. timjan eller basilika
  • Nymald svartpeppar

Gör så här

Polpette di pane och basilikamajonnäs

  • Riv eller skär brödet i små bitar och lägg i en skål. Slå över mjölken och låt brödet suga upp vätskan. Krama ur lite lätt.
  • Blanda brödet med ägg, riven ost, vitlök, persilja och oregano. Smaka av med salt och peppar.
  • Forma smeten till små bollar (ca valnötsstora) och rulla dem lätt i ströbrödet.
  • Mixa alla ingredienserna till majonnäsen i en smal hög bunke med stavmixer, mixa från botten och rör mixern uppåt tills det bildats en majonnäs.
  • Hetta upp en kastrull med olja (160c) och fritera bollarna gyllene runtom.
  • Servera med extra parmesan och majonnäs.

Crostini med soppressata

  • Skär brödet i ca 1 cm tjocka skivor och rosta lätt i ugnen (225 °C, ca 5 min) eller stek tills de blir gyllene.
  • Droppa lite olivolja över de varma brödskivorna.
  • Lägg på osten, rödlöken och toppa med soppressata.
  • Avsluta med en skvätt olivolja, färska örter och en nypa svartpeppar.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Molí Rosso Di Majo Norante, 2021

Betyg 6/6- "Stråland fynd!"

-Niclas Tuomela, Vinsmart sept 2025

Doften lockar med solmogna plommon, svarta vinbär och en hint av rostad paprika. I smaken möts du av mörka bär och saftiga plommon, fint balanserat med toner av choklad, svart te och en nypa krydda. Tanninerna är strukturerade men väl uppbackade av frisk syra och djup frukt, vilket gör vinet perfekt att avnjuta till en mustig pasta, en grillad köttbit eller bara i gott sällskap.

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Stekt gös med ljummen ört- & grönsaksallad, potatis och vitvinssås
Stekt gös med ljummen ört- & grönsaksallad, potatis och vitvinssås
Gös

45+ min

Enkelt

Boeuf Bourguignon 2.0
Boeuf Bourguignon 2.0
Högrev
Sidfläsk

45+ min

Inte så svårt

Skagen
Skagen
Skagen

10 - 30 min

Superenkelt

Schnitzel Milanese med saffransaioli och tomatsås
Schnitzel Milanese med saffransaioli och tomatsås
Schnitzel

30 - 45 min

Enkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM