Grillad entrecôte med ratatouille

Syran och olivoljan lyfter fram fruktigheten i vinet och bygger en smakbrygga över sötman från grönsakerna och gör kombinationen med vinet fulländad.

30 - 45 min
Enkelt

Ingredienser

Entrecôte

  • 4 skivor entrecôte á ca 200 g
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • Nymald svartpeppar
  • Färsk timjan eller rosmarin

Grillad ratatouille

  • 1 zucchini
  • 1 aubergine
  • 1 röd paprika
  • 2 dl passerade tomater
  • 1 dl kycklingbuljong
  • 1 gul lök
  • 2 tomater (gärna fasta)
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2-3 kvistar rosmarin och timjan
  • 3 msk olivolja
  • 1 dl rött vin
  • Salt och peppar
  • Färsk basilika till servering

Gör så här

Förbered grönsakerna

  • Skär zucchini och aubergine i ca 1 cm tjocka skivor.
  • Dela paprikorna i stora bitar, löken i klyftor och tomaterna i halvor.
  • Lägg grönsakerna på en het grill (gärna grillgaller eller grillplåt så inget ramlar ner).
  • Grilla tills de får fin färg och är mjuka men fortfarande har spänst – ca 5–8 minuter beroende på grönsak.
  • Lägg tillbaka i en kastrull med olivolja och vitlök och låt koka ihop. Tillsätt färska örter som rosmarin och timjan och låt puttra vidare i ca 15 min.

Grilla köttet

  • Ta fram entrecôten i rumstemperatur minst 30 min innan grillning.
  • Gnid in med lite olivolja, salt och peppar.
  • Grilla på direkt värme, ca 2–3 minuter per sida för medium rare (beroende på tjocklek)
  • Låt vila 5 minuter innan servering.
  • Skär upp entrecôten i skivor och lägg på en tallrik.
  • Toppa med grillad ratatouille.
  • Avsluta gärna med lite extra olivolja och flingsalt över grönsakerna.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Ventoux Rouge, 2023

Vinet är gjort av Grenache, syrah och carignan och lagrat en tid på cementtankar och produceras av Kooperativet Rhonea som grundades 1925 och består av cirka 300 medlemmar som alla förfogar över cirka 10 hektar vingårdar. Produktionen spänner över flera områden som Beaumes de Venise, Rasteau och Vacqueyras.

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Nickes tolkning på Wedholms fisk: Parmesangratinerade gösfilé med spenat och räkor
Nickes tolkning på Wedholms fisk: Parmesangratinerade gösfilé med spenat och räkor
Räkor
Gös

30 - 45 min

Inte så svårt

Inkokt röding med sandefjordsås och fänkål och örtsallad
Inkokt röding med sandefjordsås och fänkål och örtsallad
Röding

45+ min

Enkelt

Räkor marinerade i vitlök och chili med grillat levainbröd
Räkor marinerade i vitlök och chili med grillat levainbröd
Räkor

10 - 30 min

Enkelt

Boeuf bourguignon
Boeuf bourguignon
Högrev

45+ min

Inte så svårt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM