Kantarellrisotto

Osten och krämigheten från risotton lyfter fram vinets fruktighet och kombinationen blir helt perfekt.

10 - 30 min
Enkelt

Ingredienser

  • 300 g färska kantareller (eller 150 g torkade)
  • 50 g torkade kantareller
  • 2 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 3 dl arborioris (risottoris)
  • 1 dl rött vin
  • 9 dl kycklingbuljong
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 dl vispgrädde
  • Salt och nymald svartpeppar
  • Färsk persilja till servering

Gör så här

- Rensa kantarellerna och dela större svampar i mindre bitar.

- Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna. Fräs kantarellerna tills vätskan har kokat bort och de fått lite färg. Lägg åt sidan.

- I samma panna, fräs lök och vitlök och de torkade kantarellerna mjuka utan att de tar färg.

- Tillsätt riset och rör om tills kornen blir glansiga.

- Häll i vinet och låt det koka in nästan helt.

- Tillsätt buljongen, en slev i taget, under ständig omrörning. Vänta tills vätskan nästan absorberats innan du häller på mer.

- Fortsätt i cirka 20–25 minuter, tills riset är mjukt men har lite kärna kvar.

- Rör i de stekta kantarellerna, parmesan och eventuellt grädde. Smaka av med salt och peppar.

- Låt risotton vila någon minut och servera sedan toppad med lite färsk persilja och extra parmesan.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Casalforte Ripasso, 2022

Betyg 6/6 - "Denna årgång levererar!"

- Niclas Tuomela, Vinsmart Okt 2025


Valpolicella Ripasso är ett rött vin från Venetien som görs genom att ett ungt Valpolicella-vin jäser en andra gång tillsammans med druvresterna från Amarone. Denna “ripasso”-metod ger vinet mer kropp, djup och sötfruktiga toner av körsbär, choklad och torkad frukt. Resultatet blir ett smakrikt, men mjukt vin - ofta kallat “lillasystern till Amarone”.

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Sydfransk pytt 2.0
Sydfransk pytt 2.0
Ryggbiff

10 - 30 min

Superenkelt

Helgrillad kyckling med yoghurtsås och sallad med jordgubbar
Helgrillad kyckling med yoghurtsås och sallad med jordgubbar
Kyckling

45+ min

Enkelt

Getostcrème med cruditéer och stekt surdegsbröd
Getostcrème med cruditéer och stekt surdegsbröd
Mousserande vin
Cruditéer
Cruditéer
Cruditéer
Getostcréme

10 - 30 min

Superenkelt

Grillad flankstek med bakad paprika, lök och färskostcrème
Grillad flankstek med bakad paprika, lök och färskostcrème
Flankstek

30 - 45 min

Enkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM