vinsmart.se innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.

Dela recept
share
Osten och krämigheten från risotton lyfter fram vinets fruktighet och kombinationen blir helt perfekt.
- Rensa kantarellerna och dela större svampar i mindre bitar.
- Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna. Fräs kantarellerna tills vätskan har kokat bort och de fått lite färg. Lägg åt sidan.
- I samma panna, fräs lök och vitlök och de torkade kantarellerna mjuka utan att de tar färg.
- Tillsätt riset och rör om tills kornen blir glansiga.
- Häll i vinet och låt det koka in nästan helt.
- Tillsätt buljongen, en slev i taget, under ständig omrörning. Vänta tills vätskan nästan absorberats innan du häller på mer.
- Fortsätt i cirka 20–25 minuter, tills riset är mjukt men har lite kärna kvar.
- Rör i de stekta kantarellerna, parmesan och eventuellt grädde. Smaka av med salt och peppar.
- Låt risotton vila någon minut och servera sedan toppad med lite färsk persilja och extra parmesan.


Betyg 6/6 - "Denna årgång levererar!"
- Niclas Tuomela, Vinsmart Okt 2025
Valpolicella Ripasso är ett rött vin från Venetien som görs genom att ett ungt Valpolicella-vin jäser en andra gång tillsammans med druvresterna från Amarone. Denna “ripasso”-metod ger vinet mer kropp, djup och sötfruktiga toner av körsbär, choklad och torkad frukt. Resultatet blir ett smakrikt, men mjukt vin - ofta kallat “lillasystern till Amarone”.