Krämig fiskgryta med fänkål, torsk, lax och blåmusslor

Vinet och maten: Krämigheten och syran från grytan lyfter fram vinets fruktighet och den friska syran mildras något i vinet och matchningen blir perfekt!

10 - 30 min
Superenkelt

Ingredienser

·     300 g torskfilé, i bitar

·     300 g laxfilé, i bitar

·     300 g kokta blåmusslor 

·     200 g skalade räkor

·     200g små färskpotatis

·     2 morötter

·     1 fänkål

·     1 gul lök

·     2 vitlöksklyftor, finhackade

·     2 msk smör eller olivolja

·     2 dl vitt vin 

·     5 dl fiskbuljong

·     2 dl vispgrädde

·     1 lagerblad

·     1 tsk torkad timjan eller 1 msk hackad färsk

·     Salt & svartpeppar efter smak

·     1 kruka färsk dill 

·     1 citron

Gör så här

- Dela potatisen, morötter och lök i mindre bitar.

- Smält smöret i en stor gryta. Fräs lök och vitlök på medelvärme i någon minut. Tillsätt lagerblad, timjan, vitt vin och fiskfond och låt koka upp.

- Pochera fisken i ca en minut i såsbasen, tag ur med hålslev.

- Tillsätt potatis, morötter, grädde och låt småkoka tills potatisen mjuknar. Tillsätt sedan de kokta musslorna och fänkål och låt koka ihop.

- Smaka av med salt, peppar och dill och red soppan eventuellt med maizena. Tillsätt sedan fisken och räkorna i slutet och toppa med riven citronzest och servera med ett gott bröd till.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Reverdy Sauvignon Blanc

Nyhet i beställningssortimentet!

Denna Sauvignon Blanc från 2024 visar upp klassisk Sancerre-stil: frisksyra, tydlig mineralitet och aromer av citrus, fläder och krusbär. Vinet är torrt och livligt, med en fin balans mellan fruktighet och elegans.

"Betyg 6/6 - Sommarfynd!
Smakar som en lättare variant av sin storebror Sancerre, med fruktig stil med frisk syra och lite mineralton. Passar perfekt till både drinken som till middagen."‍
- Niclas Tuomela, Vinsmart

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Parmesangratinerad fläskkarré med ljummen potatissallad
Parmesangratinerad fläskkarré med ljummen potatissallad
Fläskkarré

30 - 45 min

Superenkelt

Citronmarinerad kronärtskocka, smetana och Gruyère på  smörstekt bröd
Citronmarinerad kronärtskocka, smetana och Gruyère på smörstekt bröd
Citron
Kronärtskocka

10 - 30 min

Superenkelt

Ryggbiff med skogschampinjon och haricot verts
Ryggbiff med skogschampinjon och haricot verts
Pinot noir
Rött vin
Ryggbiff

30 - 45 min

Inte så svårt

Miso- & svamprisotto med ponzu-dressad lax & pak choi
Miso- & svamprisotto med ponzu-dressad lax & pak choi
Risotto

30 - 45 min

Inte så svårt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM