Krämig rigatoni med salsiccia, bacon och tomat

Den krämiga pastan lyfter fram vinets fruktighet och syran och strävheten ger rätten en fräschör.

10 - 30 min
Superenkelt

Ingredienser

* 400 g rigatoni
* 1 paket färsk salsiccia (ca 300–400 g)
* 1 paket bacon, skivat (ca 140 g)
* 150 g cocktailtomater, halverade
* ½ dl Väddö cheddarsås (eller annan mild ostsås)
* 1 gul lök, finhackad
* ½ dl rött vin
* 1 msk hackad persilja
* ½ kruka dill, hackad
* 1 msk smör eller olivolja till stekning
* Salt & svartpeppar

Gör så här

Koka pastan
* Koka rigatonin i rikligt med saltat vatten tills den är al dente. Spara lite av pastavattnet (ca 1 dl).

Stek köttet
* Klipp eller skär bacon i bitar och stek krispigt i en stor panna, ta ut salsiccian ur skinnet och smula ner färsen i samma panna. Stek tills den får fin färg.

Bygg såsen
* Fräs löken i pannan tillsammans med salsiccian någon minut tills den blir mjuk.
* Häll i rödvinet och låt reducera i ca 2 minuter.
* Tillsätt cocktailtomaterna och låt dem mjukna lätt.
* Rör ner cheddarsåsen och eventuellt lite av pastavattnet tills såsen blir härligt krämig.

Blanda ihop
* Lägg i den nykokta rigatonin i såsen.
* Blanda försiktigt så allt täcks av den krämiga blandningen.
* Vänd ner persilja och dill. Smaka av med salt och peppar.

Nickes tre viktigaste moment vid tillagning av receptet - Dessa tre tips gör att det smakar mer och bättre!
1. Tillaga alla ingredienser i rätt ordning
2. Använd helst samma panna för maxa smakerna
3. Glöm ej göra slutkryddningen precis innan servering

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Terre de Mistral Reserve Côtes du Rhône Organic, 2023

Betyg 6/6 – ”Kvalitet till bra pris!”
-Niclas Tuomela, Vinsmart okt 2025

Vinet har en bra syra och strävhet som ger en balans med den generösa, kryddiga frukten, ett skolboksexempel på Côtes Du Rhône som man vill att den ska smaka.

Doften öppnar med en kryddig intensitet där björnbär och skogshallon står i fokus. Runt frukten vävs toner av lakrits, svartpeppar och lavendel som ger djup och karaktär. I smaken fortsätter mörka bär att möta peppriga inslag och färska örter, medan lavendeln adderar en elegant nyans. Helheten binds ihop i en kryddig struktur som dröjer kvar länge i avslutet.

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Pasta cavatelli med zucchini, mynta och fetaost
Pasta cavatelli med zucchini, mynta och fetaost
Sauvignon blanc.
Pasta
Citron

10 - 30 min

Superenkelt

Getostcrème med cruditéer och stekt surdegsbröd
Getostcrème med cruditéer och stekt surdegsbröd
Mousserande vin
Cruditéer
Cruditéer
Cruditéer
Getostcréme

10 - 30 min

Superenkelt

Kycklingburgare med krämig tomatsalsa
Kycklingburgare med krämig tomatsalsa
Kyckling

10 - 30 min

Superenkelt

Sallad “Barcelona” med tonfisk, kapris och sparris
Sallad “Barcelona” med tonfisk, kapris och sparris
Tonfisk

10 - 30 min

Superenkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM