Nickes bearnaise + köttips!

Maten och vinet - Man kan säga så här att här är det bara att åka det blir inte vinvänligare än så här, tänk på att servera med ett vin som är smakrikt och har bra tanniner och syra.

10 - 30 min
Inte så svårt

Ingredienser

2 äggulor

200 g smör, smält och avklarat

30 g talg gärna Wagyu

1 liten schalottenlök, finhackad

3 msk rödvinsvinäger

1 msk champagnevinäger

4 msk vatten

6 droppar tabasco

1 kruka färsk dragon och persilja, finhackad

Salt och peppar

Gör så här

  • Koka vinäger, vatten och schalottenlök på låg värme tills vätskan har reducerats till hälften.
  • Tillsätt lökblandningen och äggulorna i en bunke. Vispa äggulorna försiktigt över ett vattenbad tills de tjocknar.
  • Droppa i fettet långsamt under konstant vispning tills såsen är tjock och slät.
  • Rör i dragon och persilja. Smaka av med salt, peppar och tabasco.
  • Förvara bearnaisen på en temp mellan 23-60c då spricker den ej.

🥩Några bra tips om kött!

  • En tunn skiva kött som steks får gärna vara kylskåpskall, på så sätt blir den inte lika enkelt genomstekt när du steker den.
  • Låt köttet vila efter stekning eller grillning, tumregeln är 15 min för varje 500 g kött, dvs 2 kg kött får gärna vila en timme.
  • Kött med mycket fett insprängt som tex Wagyu ska tillagas kort tid på hög värme, medan magert kött kan tillagas längre tid på låg värme.
  • Använd alltid en stektermometer så du får perfekt stekgrad, tänk på att ta bort köttet när den visar 3-4c under det du ska steka köttet till, medan köttet vilar brukar tempen gå upp ca 3-4c.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Philippe Benoit Bordeaux, 2011

Detta är ett skolexempel på en klassiskt Bordeaux som fortfarande har en ungdomlig frukt i behåll – och detta trots att vinet mognat i 14 år, vilket ger en utvecklad smak och mer komplexitet.Vinet gjort ungefär på lika delar av Cabernet och Merlot och fått lagra på ek i ca ett år.

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Stekt lax med örtig sallad och tapenade
Stekt lax med örtig sallad och tapenade
Lax

30 - 45 min

Enkelt

Räkor marinerade i vitlök och chili med grillat levainbröd
Räkor marinerade i vitlök och chili med grillat levainbröd
räkor

10 - 30 min

Enkelt

Grillad Iberico secreto, små chorizo och kamben, serverat med saffransris, rostad vitlöksaioli och en smakrik spansk glaze.
Grillad Iberico secreto, små chorizo och kamben, serverat med saffransris, rostad vitlöksaioli och en smakrik spansk glaze.
iberico
chorizo
rödvin

30 - 45 min

Enkelt

Grillad Saltimbocca på kyckling med parmaskinka, salvia med rödvinsky
Grillad Saltimbocca på kyckling med parmaskinka, salvia med rödvinsky
No items found.

30 - 45 min

Inte så svårt

Följ oss gärna på våra sociala medier

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Följ oss gärna på våra sociala medier

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM