vinsmart.se innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.
Dela recept
share
Det bäriga och fräsha syrah-vinet som serveras vid 16c möter upp denna smakrika rätt på ett fint sätt, krämigheten och de salta jordnötterna lyfter fram vinets fruktighet.
Kyckling africana:
(4 portioner)
600–800 g kycklinglårfilé
Salt & svartpeppar
Smör eller olja till stekning
2,5 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 msk curry
1 msk mangochutney (mild eller stark – efter smak)
1 tsk soja
Salt & peppar
1 banan, skivad
Topping:
1 dl jordnötter eller cashewnötter
Till servering:
Ris (basmati eller jasmin)
- Skär kycklingfiléerna i halvor eller mindre bitar. Krydda med salt och peppar.
- Bryn kycklingen i stekpanna tills den fått fin färg. Lägg över i en ugnsform och baka kycklingen i ugnen på 200c tills den når en innertemp på 67c.
- Vispa ihop grädde, crème fraiche, curry, mangochutney och soja och koka ihop i pannan du stekte kycklingen i, smaka av med salt och peppar.
- Lägg i kycklingen och banan i stekpannan med såsen och låt koka upp, toppa jordnötter och servera med nykokt ris.
"Betyg 5/6 - Strålande Syrah!"
- Niclas Tuomela,Vinsmart juli 2025
Ett medelfylligt och kryddigt rödvin gjort på Syrah från södra Rhônedalens Ardèche, nära Coiron-massivet. Vinet har en djup blålila färg och doftar av mörka bär (björnbär, körsbär), skogshallon, svartpeppar, lakrits och en viss kryddighet från fatlagringen. Smaken är kraftfull men välbalanserad, med tydliga tanniner, aromatisk fruktighet och en kryddig, något mineralisk längd. Serveras vid cirka 16–18 °C.