Råstekt hummer med sesampanko, hummer- och gochujangsås

Här passade Chablis eller Bourgone Blanc bäst, rätten är smakrik och fetman från sås, mildrar vinets syra och lyfter fram fruktigheten

No items found.

Ingredienser

Ingredienser (4 portioner)


Hummer

4 hummerstjärtar råa (beställ frysta)

½  dl panko

2 msk vita sesamfrön

1 cl soja japansk

40 g smör

Neutral olja

Salt


Hummer- och gochujangsås

1 dl hummerfond

1 msk gochujang (justera efter styrka)

1 dl vitt vin

1 dl grädde (nedkokt)

Smör till montering

Eventuellt några droppar citronsaft


Till servering (valfritt)

Finhackad gräslök

Gör så här

- Förbered såsen. Koka upp hummerfonden, blanda i gochujang, slå på vitt vin och låt reducera till hälften, tillsätt grädde. Koka upp och reducera till önskad konsistens, smaka av och montera med en klick smör och eventuellt lite citronsaft.
- Sesampanko. Blanda panko med vita och svarta sesamfrön. Stek blandningen gyllene i smör och soja på medelvärme, lägg åt sidan.
- Råstek hummern. Hetta upp en stekpanna med lite olja och smör. Salta hummerköttet lätt och stek snabbt med snittytan nedåt tills ytan är gyllene och köttet precis genomvarmt, cirka 1–2 minuter per sida.
- Panera lätt. Strö sesampankon över hummerköttet och tryck försiktigt fast så att det fäster.
- Servera. Lägg hummern på tallrik, skeda runt hummer- och gochujangsåsen och toppa eventuellt med gräslök eller örter.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Laroche Bourgogne Réserve, 2024

Laroche Bourgogne Blanc är ett regionalt vinfrån Bourgogne och görs uteslutande på chardonnay. Lagringen sker i ståltankoch med en mindre andel äldre, neutrala ekfat . Vinet är elegant och balanseratmed frisk syra, inslag av grönt äpple, päron och en diskret mineralitet.

Betyg 6/6- Fynd(igt) gott!

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Örtiga färsbiffar med stekt potatis, majs, lök och cowboysmör
Örtiga färsbiffar med stekt potatis, majs, lök och cowboysmör
No items found.

30 - 45 min

Enkelt

Nickes tolkning på Wedholms fisk: Parmesangratinerade gösfilé med spenat och räkor
Nickes tolkning på Wedholms fisk: Parmesangratinerade gösfilé med spenat och räkor
Räkor
Gös

30 - 45 min

Inte så svårt

Taco med kyckling, äppelsallad & limemajo
Taco med kyckling, äppelsallad & limemajo
Kyckling

10 - 30 min

Enkelt

Grillad sandwich med fläskkarré, grönsaker och jalapeñocrème
Grillad sandwich med fläskkarré, grönsaker och jalapeñocrème
Fläskkarré

30 - 45 min

Enkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM