Kycklingschnitzel med ört- och citronpotatis, svampsås & äppel-lökschutney

Denna eleganta pinot lyfter fram den fina svampsmaken medan syrligheten i vinet minskas av schnitzeln och krämigheten i såsen och får fruktigheten att blomma ut.

30 - 45 min
Enkelt

Ingredienser

Kycklingschnitzel

  • 4 kycklingbröstfiléer
  • 1 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • 2 dl ströbröd (gärna panko)
  • Salt & svartpeppar
  • Smör och olja att steka i

Ört- och citronstekt potatis

  • 800 g potatis (gärna små delikatesspotatisar)
  • 2–3 msk olivolja
  • 1 citron (zest + lite saft)
  • 1–2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 näve färska örter (persilja, timjan, rosmarin – valfritt)
  • Salt & peppar

Krämig svampsås

  • 250 g champinjoner, skivade
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 3 dl grädde
  • 1 dl kalvfond
  • 1 msk torka svamp
  • 1 tsk dijonsenap
  • 5 cl cognac
  • Smör att steka i
  • Salt & peppar

Gör så här

Ört- och citronstekt potatis

- Dela potatisarna i halvor eller klyftor.

- Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 10–12 min. Häll av och låt ånga av.

- Hetta upp olivolja i en panna, stek potatisen gyllenbrun.

- Tillsätt citronzest, vitlök och örter mot slutet och pressa över lite citronsaft och salta/peppra.

 

Svampsås

- Stek champinjonerna i smör tills de får färg.

- Koka grädden och reducera bort ca 40% i en separat kastrull.

- Lägg i torkade svampen, lök och vitlök och stek mjukt med svampen.

- Häll på buljong och reducera någon minut.

- Tillsätt grädde, soja och dijonsenap.

- Låt sjuda tills såsen tjocknar, ca 5–7 min.

- Smaka av med salt och peppar.

 

Kycklingschnitzel

- Banka ut kycklingfiléerna mellan två bakplåtspapper tills de är tunna (ca 1 cm). Krydda med salt och peppar.

- Panera: Vänd i mjöl - doppa i uppvispat ägg - vänd i ströbröd

- Stek schnitzlarna i rikligt med smör och lite olja på medelhög värme tills de är gyllene och genomstekta, ca 3–4 min per sida.

- Servera med en syrlig äppelchutney och en citronklyfta.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Greystone Wines Nor'wester Pinot Noir, 2023

Betyg 6/6 – ”Fynd - pinot noir!”
-Niclas Tuomela, Vinsmart nov 2025

Vinet har lagrats tio månader på franska ekfat, barriquer, varav åtta procent var nya. Vinet har inte klarnats innan buteljering. Druvorna till detta vin kommer från North Canterbury och tre olika vingårdar planterade med olika dijonkloner av pinot noir. Vinet är i en elegantare stil med bra syra, lite mer europeisk stil och kostar lite men i jämförelse med dagens Bourgognepriser är det väldigt mycket vin för pengarna.

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Taco med wagyu & tryffel och carbonara-fylld portabello
Taco med wagyu & tryffel och carbonara-fylld portabello
amarone

30 - 45 min

Enkelt

Daiquiri Air Mail
Daiquiri Air Mail
No items found.

10 - 30 min

Superenkelt

Burrata med pancetta och pistage
Burrata med pancetta och pistage
Burrata

10 - 30 min

Superenkelt

Laxsallad med varmrökt- och stekt lax med melon halloumi och pistage
Laxsallad med varmrökt- och stekt lax med melon halloumi och pistage
Lax
trebbiano
Garganega

10 - 30 min

Superenkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM