Ört och citronfylld porchetta med krämig tryffelpasta och citronmarinerad gurka

Den krämiga pastan och syran från citronen lyfter fram vinets fruktighet och mildrar strävheten

No items found.

Ingredienser

Porchetta
- 1 kg färskt sidfläsk

- 3 vitlöksklyftor, hackade

- 1 dl färska örter (som rosmarin, timjan och persilja), hackade

- Zest från 1 citron

- 1 msk citronsaft

- Salt och peppar efter smak

- 3 msk päronmarmelad

- Kökssnöre

Krämig tryffelpasta
- 300 g pasta (som fettuccine eller tagliatelle)

- 2 msk smör

- 2 tryfflar, svarta

- 2 dl grädde

- 50 g parmesanost, riven

- 2 msk tryffelolja

- Salt och peppar efter smak

- Färsk persilja för garnering

Citronmarinerad gurka

- 1 gurka, tunt skivad
- 2 msk citronsaft
- Salt och peppar efter smak

Gör så här

Porchetta
1. Förbered köttet: Skär ett snitt genom svålen på porchettan, men låt den inte gå hela vägen igenom. Dela fläsket på mitten jämte svålen (butterfly cut)

2. Fyllning: Blanda hackad vitlök, örter, citronskal, citronsaft, marmelad, salt och peppar i en skål.

3. Fyll och rulla: Fördela fyllningen jämnt på köttets ena sida. Rulla köttet tight och bind med snöre för att hålla fyllningen inne.

4. Tillaga: Sätt ugnen på 160°C. Lägg porchettan i en ugnsform och stek i ca 2-3 timmar, eller tills köttet är mört och innertemperaturen når 75°C. Låt vila innan servering.

Krämig tryffelpasta
1. Koka pastan: Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Spara lite av pastavattnet.

2. Gör såsen: Smält smöret i en stor panna och tillsätt grädden. Låt sjuda i 5 minuter tills såsen tjocknar något. Rör ner parmesanost och tryffelolja. Smaka av med salt och peppar.

3. Blanda: Tillsätt den kokta pastan till såsen och blanda väl. Justera konsistensen med lite pastavatten om det behövs.

4. Hyvla i tryffeln vid servering

Citronmarinerad gurka

1. Marinera gurkan: Blanda citronsaft, salt och peppar i en skål. Tillsätt gurkskivorna och blanda väl. Låt stå i ca 15-30 minuter innan servering.

Servering
Skär den fyllda porchettan i skivor och servera med den krämiga tryffelpastanoch citronmarinerad gurka på sidan.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Fontanafredda Piemonte Barbera Nebbiolo 2024

Detta vin är en blend av Barbera och Nebbiolo, två av de mest emblematiska druvsorterna från Piemonte. Barbera bidrar med en fruktig och saftig karaktär med inslag av röda bär, medan Nebbiolo tillför struktur, komplexitet och typiska toner av rosor, läder och kryddor. Årgången 2024, i en praktisk 3 liters bag-in-box-förpackning, är idealisk för de som vill ha ett vin med traditionell piemontesisk karaktär som passar både till chark som en god köttbit från grillen

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Inkokt röding med sandefjordsås och fänkål och örtsallad
Inkokt röding med sandefjordsås och fänkål och örtsallad
Röding

45+ min

Enkelt

Sallad “Barcelona” med tonfisk, kapris och sparris
Sallad “Barcelona” med tonfisk, kapris och sparris
Tonfisk

10 - 30 min

Superenkelt

Quiche Lorraine med 3 sorters ost och sallad med pistage
Quiche Lorraine med 3 sorters ost och sallad med pistage
Ost

45+ min

Enkelt

Fruktsallad a la Sara
Fruktsallad a la Sara
No items found.

45+ min

Superenkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM