Ört och citronfylld porchetta med krämig tryffelpasta och citronmarinerad gurka

Den krämiga pastan och syran från citronen lyfter fram vinets fruktighet och mildrar strävheten

No items found.
45+ min
Inte så svårt

Ingredienser

Porchetta
- 1 kg färskt sidfläsk

- 3 vitlöksklyftor, hackade

- 1 dl färska örter (som rosmarin, timjan och persilja), hackade

- Zest från 1 citron

- 1 msk citronsaft

- Salt och peppar efter smak

- 3 msk päronmarmelad

- Kökssnöre

Krämig tryffelpasta
- 300 g pasta (som fettuccine eller tagliatelle)

- 2 msk smör

- 2 tryfflar, svarta

- 2 dl grädde

- 50 g parmesanost, riven

- 2 msk tryffelolja

- Salt och peppar efter smak

- Färsk persilja för garnering

Citronmarinerad gurka

- 1 gurka, tunt skivad
- 2 msk citronsaft
- Salt och peppar efter smak

Gör så här

Porchetta
1. Förbered köttet: Skär ett snitt genom svålen på porchettan, men låt den inte gå hela vägen igenom. Dela fläsket på mitten jämte svålen (butterfly cut)

2. Fyllning: Blanda hackad vitlök, örter, citronskal, citronsaft, marmelad, salt och peppar i en skål.

3. Fyll och rulla: Fördela fyllningen jämnt på köttets ena sida. Rulla köttet tight och bind med snöre för att hålla fyllningen inne.

4. Tillaga: Sätt ugnen på 160°C. Lägg porchettan i en ugnsform och stek i ca 2-3 timmar, eller tills köttet är mört och innertemperaturen når 75°C. Låt vila innan servering.

Krämig tryffelpasta
1. Koka pastan: Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Spara lite av pastavattnet.

2. Gör såsen: Smält smöret i en stor panna och tillsätt grädden. Låt sjuda i 5 minuter tills såsen tjocknar något. Rör ner parmesanost och tryffelolja. Smaka av med salt och peppar.

3. Blanda: Tillsätt den kokta pastan till såsen och blanda väl. Justera konsistensen med lite pastavatten om det behövs.

4. Hyvla i tryffeln vid servering

Citronmarinerad gurka

1. Marinera gurkan: Blanda citronsaft, salt och peppar i en skål. Tillsätt gurkskivorna och blanda väl. Låt stå i ca 15-30 minuter innan servering.

Servering
Skär den fyllda porchettan i skivor och servera med den krämiga tryffelpastanoch citronmarinerad gurka på sidan.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Fontanafredda Piemonte Barbera Nebbiolo 2024

Detta vin är en blend avBarbera och Nebbiolo, två av de mest emblematiska druvsorterna från Piemonte.Barbera bidrar med en fruktig och saftig karaktär med inslag av röda bär, medanNebbiolo tillför struktur, komplexitet och typiska toner av rosor, läder ochkryddor. Årgången 2024, i en praktisk 3 liters bag-in-box-förpackning, äridealisk för de som vill ha ett vin med traditionell piemontesisk karaktär sompassar både till chark som en god köttbit från grillen

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Pinzabröd med svamp, potatis, örter och citron
Pinzabröd med svamp, potatis, örter och citron
Pinzabröd
Svamp

10 - 30 min

Superenkelt

Entrecôte med grillade grönsaker och bakad potatis + grilltips
Entrecôte med grillade grönsaker och bakad potatis + grilltips
Entrecôte

30 - 45 min

Enkelt

Nickes lamkotletter
Nickes lamkotletter
No items found.

45+ min

Inte så svårt

Råraka med rökt lax, pepparotscrème, dill och citron
Råraka med rökt lax, pepparotscrème, dill och citron
Lax

10 - 30 min

Superenkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM