vinsmart.se innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.
Dela recept
share
Den krämiga pastan och syran från citronen lyfter fram vinets fruktighet och mildrar strävheten
Porchetta
- 1 kg färskt sidfläsk
- 3 vitlöksklyftor, hackade
- 1 dl färska örter (som rosmarin, timjan och persilja), hackade
- Zest från 1 citron
- 1 msk citronsaft
- Salt och peppar efter smak
- 3 msk päronmarmelad
- Kökssnöre
Krämig tryffelpasta
- 300 g pasta (som fettuccine eller tagliatelle)
- 2 msk smör
- 2 tryfflar, svarta
- 2 dl grädde
- 50 g parmesanost, riven
- 2 msk tryffelolja
- Salt och peppar efter smak
- Färsk persilja för garnering
Citronmarinerad gurka
- 1 gurka, tunt skivad
- 2 msk citronsaft
- Salt och peppar efter smak
Porchetta
1. Förbered köttet: Skär ett snitt genom svålen på porchettan, men låt den inte gå hela vägen igenom. Dela fläsket på mitten jämte svålen (butterfly cut)
2. Fyllning: Blanda hackad vitlök, örter, citronskal, citronsaft, marmelad, salt och peppar i en skål.
3. Fyll och rulla: Fördela fyllningen jämnt på köttets ena sida. Rulla köttet tight och bind med snöre för att hålla fyllningen inne.
4. Tillaga: Sätt ugnen på 160°C. Lägg porchettan i en ugnsform och stek i ca 2-3 timmar, eller tills köttet är mört och innertemperaturen når 75°C. Låt vila innan servering.
Krämig tryffelpasta
1. Koka pastan: Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Spara lite av pastavattnet.
2. Gör såsen: Smält smöret i en stor panna och tillsätt grädden. Låt sjuda i 5 minuter tills såsen tjocknar något. Rör ner parmesanost och tryffelolja. Smaka av med salt och peppar.
3. Blanda: Tillsätt den kokta pastan till såsen och blanda väl. Justera konsistensen med lite pastavatten om det behövs.
4. Hyvla i tryffeln vid servering
Citronmarinerad gurka
1. Marinera gurkan: Blanda citronsaft, salt och peppar i en skål. Tillsätt gurkskivorna och blanda väl. Låt stå i ca 15-30 minuter innan servering.
Servering
Skär den fyllda porchettan i skivor och servera med den krämiga tryffelpastanoch citronmarinerad gurka på sidan.
Detta vin är en blend av Barbera och Nebbiolo, två av de mest emblematiska druvsorterna från Piemonte. Barbera bidrar med en fruktig och saftig karaktär med inslag av röda bär, medan Nebbiolo tillför struktur, komplexitet och typiska toner av rosor, läder och kryddor. Årgången 2024, i en praktisk 3 liters bag-in-box-förpackning, är idealisk för de som vill ha ett vin med traditionell piemontesisk karaktär som passar både till chark som en god köttbit från grillen