Taco med wagyu & tryffel och carbonara-fylld portabello

I dessa två rätter har vi en massa vinvänliga ingredienser som lyfter fram vinets fruktighet och mildrar strävheten. Det kraftfulla vinet matchar de lika kraftfulla rätterna och gör kombinationen till en fullträff.

30 - 45 min
Enkelt

Ingredienser

Taco med mozzarella-fylld pinza, wagyu & tryffel

(4 portioner)

  • 4 små pinza eller focaccia (stansa ut från en hel)
  • 200 g färsk mozzarella
  • 300 g wagyubiff (t.ex. entrecôte eller ryggbiff, tunt skivad)
  • 30 g parmesan, finriven
  • Färsk tryffel (svart eller vit, efter säsong)
  • 1 liten rödlök, tunt skivad (valfritt)
  • Färsk ruccola
  • 2 msk olivolja
  • Flingsalt & nymald svartpeppar

Carbonara-fylld, gratinerad portabello

(4 portioner)

  • 4 stora portabellosvampar
  • 200 g pasta (t.ex. penne eller rigatoni, gärna små bitar)
  • 150 g pancetta eller bacon i tärningar
  • 2 äggulor
  • 50 g riven parmesan (plus extra till gratinering)
  • 1 dl vispgrädde (valfritt, för en krämigare variant)
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 msk olivolja
  • Salt & svartpeppar
  • Färsk persilja till garnering

Gör så här

Taco med mozzarella-fylld pinza, wagyu & tryffel

Förbered brödet

  • Om du använder färdig pinza/focaccia: skär den i små, runda bröd som liknar "tacobröd".
  • Dela varje bröd i två delar och fyll med mozzarella. Grilla eller stek lätt i panna tills osten smälter.

Tillaga wagyubiffen

  • Hetta upp en gjutjärnspanna ordentligt.
  • Stek de tunna skivorna wagyu hastigt, ca 30 sek per sida, så köttet behåller sin saftighet. Krydda med salt och peppar.

Montera ”tacon”

  • Lägg ett varmt bröd som bas.
  • Fyll med skivor wagyu, lite ruccola och tunt skivad rödlök.
  • Strö över rikligt med parmesan.

Avslutning med tryffel

Riv färsk tryffel direkt över varje ”taco” precis innan servering

Carbonara-fylld, gratinerad portabello

Förbered svampen

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Ta bort foten på portabellon och skrapa ur lite av innanmätet så att ”hatten” blir som en skål.
  • Ringla över lite olivolja, salta lätt och förgrädda svamparna i ugnen ca 8 minuter.

Koka pastan

  • Koka pastan al dente enligt anvisningarna. Häll av vattnet, men spara lite av pastavattnet.

Gör carbonarafyllningen

  • Stek pancetta/bacon tillsammans med vitlöken tills det blir krispigt.
  • Vispa ihop äggulor, parmesan och ev. grädde i en skål. Krydda med svartpeppar.
  • Blanda ner pastan i stekpannan, ta av från värmen och rör snabbt ner ägg- och ostblandningen. Späd ev. med lite mer pastavatten för rätt krämighet.

Fyll och gratinera

  • Fördela carbonaran i portabellohattarna.
  • Toppa med extra parmesan.
  • Gratinera i ugnen ca 10 minuter tills ytan är gyllene.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Lucia De Maio Amarone, 2022

"Betyg 5/6- Snygg flaska med fynd-innehåll!"

-Niclas Tuomela, Vinsmart sept 2025

Doften är intensiv och förförisk av röda bär och körsbär, insvepta i toner av balsamico, tobak och mörk choklad. Smaken bjuder på torkade tranbär, körsbärssylt, fikon och örter, avrundat med nötter och choklad i en lång eftersmak. Här möts den klassiska Amarone-stilen med en modern lätthet och pigg syra, som lyfter helheten till en elegant balans. Lucia de Maio förenar kärleken till Valpolicellas historiska arv med en vilja att förnya. Istället för att ta den tyngsta vägen väljer de elegansen, där syra och finess får spela huvudrollen. Det är vinmakning som både känns igen och överraskar, som en klassiker i ny tolkning.

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Perfekta snacks till Bordeauxviner
Perfekta snacks till Bordeauxviner
No items found.

10 - 30 min

Superenkelt

Grillade kycklingkebabspett med tzatziki och pitabröd
Grillade kycklingkebabspett med tzatziki och pitabröd
Pinot noir
Kyckling

30 - 45 min

Superenkelt

Somrig fiskgryta
Somrig fiskgryta
Vermentinu
fiskgryta
Torsk

10 - 30 min

Superenkelt

Grillade italienska färsbiffar med krämig örtpasta.
Grillade italienska färsbiffar med krämig örtpasta.
Rött vin
Köttfärs

30 - 45 min

Enkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM