Räkcocktail 2.0 med sockerärtor & vitlöksmajonnäs

Syran från lime och fett från majonnäsen lyfter fram vinets fruktighet, en riktigt bra och fräsch kombination!

10 - 30 min
Superenkelt

Ingredienser

300 g handskalade räkor

1 lime (rivet skal + saft)

1 msk olivolja

Färsk dill, finhackad

Salt & svartpeppar

1 dl majonnäs

1 liten vitlöksklyfta, riven eller pressad

1 tsk dijonsenap (valfritt)

1 lime, zest och saft

1/2 gurka, i små bitar

100 g sugarsnaps (sockerärtor), tunt skivade på snedden

½ knippe rädisor, skivade

1 litet huvud hjärtsallad eller romansallad

Dillkvistar och limeklyftor till garnering

Gör så här

- Rör ihop majonnäs med vitlök, dijonsenap, limejuice och zest.

- Smaka av med lite salt.

- Lägg ett blad romansallad i botten av varje glaseller skål.

- Toppa med sugarsnaps, gurka, dill och rädisor.

- Lägg på räkorna och klicka (eller ringla) över vitlöksmajonnäsen.

- Avsluta med en dillkvist, ett par droppar lime och gärna ett varv svartpepparkvarnen.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Gardo & Morris Brut Sauvignon Blanc, 2023

"Betyg 6/6 – Uberfynd med personlighet"

-Niclas Tuomela, Vinsmart 2025

Druvor & ursprung: 100 %Sauvignon Blanc, skördad från två vingårdar i Wairau Valley i Marlborough – en region på Nya Zeelands nordöstra sydö där Gardo & Morris odlar ekologiskt under ledning av Benjamin Morris. Vinet är ett mousserande enligt tankmetoden – där andra jäsning sker i tank efter tillsatt jäst och socker, vilket ger en fin mousse och bevarar vinets fruktighet och karaktär från Sauvignon blanc-druvan. Vinet buteljeras sedan och försluts.

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Krämig lövbiffpasta med skogssvamp och örter
Krämig lövbiffpasta med skogssvamp och örter
Lövbiff

30 - 45 min

Superenkelt

Entrecôte med choronsås
Entrecôte med choronsås
Bordeaux

30 - 45 min

Inte så svårt

Chips-prosciutto-och-parmesanberg
Chips-prosciutto-och-parmesanberg
Prosciutto
Parmesan

10 - 30 min

Superenkelt

Entrecôte med beagratäng, bakade tomater och rödvinsås
Entrecôte med beagratäng, bakade tomater och rödvinsås
Côtes du Rhône

45+ min

Enkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM