Ångad gös med sandefjordsås, forellrom, gräslök och vitvinsbrässerad fänkål

Friskheten från fänkål och fetman från såsen lyfter fram vinets fruktighet på ett riktigt bra sätt och gör kombinationen fulländad.

30 - 45 min
Inte så svårt

Ingredienser

4 pers

Fisk

4 gösfiléer (à ca 150 g, gärna med skinn)

Smör och neutral olja till stekning

Salt & nymalen vitpeppar

Sandefjordsås

3 dl vispgrädde

100 g smör (kallt, i kuber)

1 msk citronsaft

Salt & vitpeppar

2 msk finhackad gräslök

Till servering

50 g forellrom

Färsk gräslök till garnering

Vitvinsbrässerad fänkål

1 stor fänkål

1 schalottenlök, finhackad

2 msk smör

2 dl torrt vitt vin

Salt & vitpeppar

Gör så här

Vitvinsbrässerad fänkål

  • Skär fänkålen i klyftor eller grova skivor.
  • Fräs schalottenlök och fänkål i smör tills det får lite färg.
  • Häll på vitt vin och låt reducera till hälften.
  • Brässera i ca 15–20 min tills fänkålen är mjuk men fortfarande har lite spänst. (lägg till gösen efter ca 10 min) och sjud under lock

Sandefjordsås

  • Koka upp grädden och reducera till ca hälften.
  • Vispa i smörkuberna lite i taget på låg värme så såsen blir blank och len.
  • Smaka av med citronsaft, salt och vitpeppar.
  • Rör i finhackad gräslök strax före servering.

Gösen

  • Krydda filéerna med salt och vitpeppar.
  • Lägg gösen i samma panna som fänkålen och ånga dem i ca 5-6 min under lock

Servering

  • Lägg upp fänkålen som bas på tallriken.
  • Placera gösen ovanpå.
  • Skeda över Sandefjordsåsen.
  • Toppa med en klick forellrom och lite extra gräslök.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc

Betyg 6/6- "Riktigt bra fynd!"

-Niclas Tuomela, Vinsmart sept 2025

Doften är aromatisk och pigg med syrliga krusbär, solmogen citron och grapefrukt. I samspel med vita persikor, nyplockade päron och ett grönt stråk av svartvinbärsblad och örter blir det en generös doftbukett. Smaken är lätt och fräsch, där citrus, gula plommon och päron möter en  mineralton som ger elegans och löper som en röd tråd till avslutet.

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Parmesangratinerad fläskkarré med ljummen potatissallad
Parmesangratinerad fläskkarré med ljummen potatissallad
Fläskkarré

30 - 45 min

Superenkelt

Grillad kyckling med örtrostad smash-potatis och krämig salsa
Grillad kyckling med örtrostad smash-potatis och krämig salsa
Kyckling

30 - 45 min

Superenkelt

Torta, grillad baguette med jalapeños, kyckling, tomat & koriandermajonnäs
Torta, grillad baguette med jalapeños, kyckling, tomat & koriandermajonnäs
Kyckling

30 - 45 min

Enkelt

Ryggbiff med skogschampinjon och haricot verts
Ryggbiff med skogschampinjon och haricot verts
Pinot noir
Rött vin
Ryggbiff

30 - 45 min

Inte så svårt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM