Bruschetta med tomat och burrata

Burratan och parmesan bygger smakbryggan med vinet och hindrar krock som annars ofta uppstår mellan tomat och vin.

10 - 30 min
Superenkelt

Ingredienser

  • 1 baguette eller lantbröd
  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor, skalade
  • 200 g körsbärstomater, finhackade
  • 1 msk balsamvinäger
  • ½  kruka färsk basilika
  • Salt och svartpeppar
  • 1 burrata (ca 125 g)
  • Riven parmesan till topping

Gör så här

  • Skär brödet i skivor och grilla eller rosta dem gyllene. Gnid sedan in ytan med en halv vitlöksklyfta för extra smak.
  • Hacka tomaterna i små bitar och blanda med olivolja, balsamvinäger, salt, peppar och hackad basilika. Låt stå några minuter så smakerna hinner sätta sig.
  • Lägg tomatblandningen på de rostade brödskivorna.
  • Riv eller skär burratan i bitar och lägg ovanpå tomaterna.
  • Ringla över lite extra olivolja, strö på parmesan, nymald peppar och dekorera med några basilikablad.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Cecchi Toscana Sangiovese, 2023

Betyg 5/6 - "Fynd!"

-Niclas Tuomela, Vinsmart okt 2025

Sangiovese är Toscanas främsta druva och hjärtat i klassiska viner som Chianti och Brunello di Montalcino. Druvorna till detta vin kommer från utvalda gårdar runt om i Toscana och ger ett medelfylligt vin med frisksyra och smaker av körsbär, örter och kryddor.

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Toast med löjrom och gammelknas
Toast med löjrom och gammelknas
Löjrom

10 - 30 min

Superenkelt

Krämig lövbiffpasta med skogssvamp och örter
Krämig lövbiffpasta med skogssvamp och örter
Lövbiff

30 - 45 min

Superenkelt

Kyckling provencale med tomat, vitlök och örter
Kyckling provencale med tomat, vitlök och örter
Kyckling

30 - 45 min

Superenkelt

Sydfransk pytt 2.0
Sydfransk pytt 2.0
Ryggbiff

10 - 30 min

Superenkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM