Entrecôte a la Nicke och Edward

Vinet och maten - Det blir inte mycket mer klassiskt och Bordeaux än det här, syran från sås lyfter fram vinets syrlighet.

45+ min
Inte så svårt

Ingredienser

Ingredienser (för 6 personer):

1 kg Entrecôte i 4 skivor

150 g sidfläsk

1 stor lök i bitar

2 morötter i bitar

200 g steklök

200 g små champinjoner

200 g potatis i bitar

2 kvistar blekselleri

2 msk soja

2 vitlöksklyftor

4 dl rödvin

3 dl köttbuljong

Smör

1 bukett garni (timjan, lagerblad, persilja)

Gör så här

  • Tärna och stek sidfläsket i en stor panna, tag ur och ställ åt sidan, stek sedan vitlök, morötter och lök, lägg i örter, vin, fond och reducera till hälften.
  • Stek steklök, svamp och potatis på medelvärme, tills de fått fin färg och tillsätt sidfläsket.
  • Sila av såsen och red den med lite arrowrot eller maizena och smaka av med rödvinsvinäger, salt och peppar.
  • Salta och peppra köttet, stek i lite rapsolja på hög värme, vänd och och dra ned värmen samt lägg i en klick smör, timjan och vitlöksklyfta, ös köttet och låt det vila 5 min.
  • Servera med potatis, rödvinssås och gärna en tomatsallad, glöm ej krydda den med salt, peppar och lite vinäger.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

ChateauBriand Bordeaux, 2015

Nyanserad, mogen smak med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, korinter, kakao, tobak, ceder, kryddor och vanilj. Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött.

Château Briand är ett klassiskt rödvin från Bordeaux-regionen i sydvästra Frankrike. Det representerar den traditionella Bordeaux-stilen med en fin balans mellan fruktighet, strävhet och elegans. Vinet har ofta toner av svarta vinbär, plommon, cederträ och subtila inslag av ek beroende på lagringen. Det passar utmärkt till rött kött, vilt eller lagrade ostar. Nyanserad, mogen smak med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, korinter, kakao, tobak, ceder, kryddor och vanilj. Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött.

Betyg 6/6 superfynd och imponerande kvalité!

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Kycklingspett, fläskfiléspett med potatissallad, Café de Paris-sås och tomatiserad rödvinsås
Kycklingspett, fläskfiléspett med potatissallad, Café de Paris-sås och tomatiserad rödvinsås
Kyckling
Fläskfilé

30 - 45 min

Inte så svårt

Bookmakertoast med smaker från Chile
Bookmakertoast med smaker från Chile
Oxfilé

30 - 45 min

Enkelt

Nickes krämiga carbonara!
Nickes krämiga carbonara!
Pasta

10 - 30 min

Enkelt

Bruschetta med tomat och burrata
Bruschetta med tomat och burrata
Bruchetta
rödvin

10 - 30 min

Superenkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM