Entrecôte med beagratäng, bakade tomater och rödvinsås

Vinet & Maten Det här är den ultimata rätten till detta vin, rätten innehåller nästan bara ”vinvänner” som lyfter fram vinets fruktighet och får en perfekt matchning mellan vinet och maten. Du kan också förbereda denna rätt vilket ger dig tid att umgås och njuta av vinet med dina vänner.

45+ min
Enkelt

Ingredienser

Beagratäng
4 port

1 kg mjölig potatis, skalad och skivad

5 dl vispgrädde

200 g riven gruyère

100 g brieost

1 dl mjölk

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 kruka dragon

1 tsk torkad dragon

1 kruka bladpersilja

1 schalottenlök, finhackad

3 cl champagnevinäger

3 cl vatten

Salt och svartpeppar

Rödvinssås

3 dl kalvfond

3 dl rödvin

2 schalottenlökar, hackade

1 vitlöksklyfta

1 lagerblad

1 timjankvist

1 msk rödvinsvinäger

1 msk smör

Salt och peppar

Kött och tomater

4 skivor entrecôte

200 g cocktailtomater

1 silverlök

Olivolja

2 vitlöksklyftor

Salt och peppar

Gör så här

Beagratäng

- Koka ihop vinäger, lök, vitlök, torkad dragon, hälften av den färska dragonen och vatten till nästan all vätska är borta. Tillsätt grädden och mjölk och smaka av med salt och peppar.

- Lägg ut ett lager med potatis, fördela ut brieosten, salta och peppra. Lägg ut resten av potatisen, slå på grädden över potatisen och sättin formen i ugnen på 185c, baka av gratängen i ca 45 min tills grädden börjar bli simmig och potatisen mjuknar, tillsätt sedan dragon och persilja till gratängen.

- Toppa och täck örttäcket med gruyèreost och gratinera gratängen i ca ytterligare 10 min eller tills den fått fin färg, låt sedan vila i ca 5-10 min.

Tips!

Denna gratäng går att göra i små portionsformar enligt samma procedur.

Rödvinssås

- Häll upp rödvin och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar.

- Rödvinssåsen får reduceras tills den börjar tjockna, dåt illsätts kalvfond och kokas ihop ytterligare. (Koncentrerad fond på flaska kan användas om den späds enligt anvisningar på förpackningen till 3 dl buljong)

- Om syran behöver höjas så tillsätt en liten skvätt vinäger. När såsen fått rätt smak och tjocklek tillsätts några klickar smör.

Kött och tomater

- Dressa tomaterna med olivolja och lägg dem i en ugnsform tillsammans med grovhackad vitlök. Salta och peppra och baka i ugn på 150 c i ca 20 min.

- Salta köttet och stek i lite talg eller rapsolja på hög värme, vänd efter 2 min och tillsätt en klick smör.

- Peppra köttet och ös köttet med smöret, glöm ej en sista kryddning innan servering.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Mont-Redon Côtes du Rhône Réserve Rouge

Mont-Redon Réserve är mjukt, kryddigt och precis sådär lagom elegant, med toner av solmogna hallon, björnbär, lagerblad och en liten hint av lakrits och fat. Ett vin som funkar lika bra till pytt i panna som till en råbiff med pommes, mustiga grytor, en perfekt stekt köttbit eller en härlig pizza. Här snackar vi vardagslyx utan krångel – den sköna bistrokänslan, fast hemma.

Tänk dig onsdagsmiddagen med någon du gillar, där maten är enkel men vällagad och där känslan och atmosfären får det att kännas som en kvarterskrog i södra Frankrike, eller fredagskvällen med kompisarna, en bra film och en slice i handen. Mont-Redon Réserve briljerar i bägge fallen – som din trygga följeslagare när du vill att allt ska klaffa: smakerna, stämningen och det du har i glaset.

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Crostini med burrata med Lemon Ice Tea
Crostini med burrata med Lemon Ice Tea
Burrata

10 - 30 min

Superenkelt

Krämig fiskgryta med räkor och fänkål
Krämig fiskgryta med räkor och fänkål
Torsk
Lax
Räkor

30 - 45 min

Enkelt

Pinzabröd med skinka, grönkål, senapskräm och lagrad ost
Pinzabröd med skinka, grönkål, senapskräm och lagrad ost
Pinzabröd

10 - 30 min

Superenkelt

Grillad sandwich med fläskkarré, grönsaker och jalapeñocrème
Grillad sandwich med fläskkarré, grönsaker och jalapeñocrème
Fläskkarré

30 - 45 min

Enkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM