Entrecôte med beagratäng, bakade tomater och rödvinsås

Vinet & Maten Det här är den ultimata rätten till detta vin, rätten innehåller nästan bara ”vinvänner” som lyfter fram vinets fruktighet och får en perfekt matchning mellan vinet och maten. Du kan också förbereda denna rätt vilket ger dig tid att umgås och njuta av vinet med dina vänner.

45+ min
Enkelt

Ingredienser

Beagratäng
4 port

1 kg mjölig potatis, skalad och skivad

5 dl vispgrädde

200 g riven gruyère

100 g brieost

1 dl mjölk

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 kruka dragon

1 tsk torkad dragon

1 kruka bladpersilja

1 schalottenlök, finhackad

3 cl champagnevinäger

3 cl vatten

Salt och svartpeppar

Rödvinssås

3 dl kalvfond

3 dl rödvin

2 schalottenlökar, hackade

1 vitlöksklyfta

1 lagerblad

1 timjankvist

1 msk rödvinsvinäger

1 msk smör

Salt och peppar

Kött och tomater

4 skivor entrecôte

200 g cocktailtomater

1 silverlök

Olivolja

2 vitlöksklyftor

Salt och peppar

Gör så här

Beagratäng

- Koka ihop vinäger, lök, vitlök, torkad dragon, hälften av den färska dragonen och vatten till nästan all vätska är borta. Tillsätt grädden och mjölk och smaka av med salt och peppar.

- Lägg ut ett lager med potatis, fördela ut brieosten, salta och peppra. Lägg ut resten av potatisen, slå på grädden över potatisen och sättin formen i ugnen på 185c, baka av gratängen i ca 45 min tills grädden börjar bli simmig och potatisen mjuknar, tillsätt sedan dragon och persilja till gratängen.

- Toppa och täck örttäcket med gruyèreost och gratinera gratängen i ca ytterligare 10 min eller tills den fått fin färg, låt sedan vila i ca 5-10 min.

Tips!

Denna gratäng går att göra i små portionsformar enligt samma procedur.

Rödvinssås

- Häll upp rödvin och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar.

- Rödvinssåsen får reduceras tills den börjar tjockna, dåt illsätts kalvfond och kokas ihop ytterligare. (Koncentrerad fond på flaska kan användas om den späds enligt anvisningar på förpackningen till 3 dl buljong)

- Om syran behöver höjas så tillsätt en liten skvätt vinäger. När såsen fått rätt smak och tjocklek tillsätts några klickar smör.

Kött och tomater

- Dressa tomaterna med olivolja och lägg dem i en ugnsform tillsammans med grovhackad vitlök. Salta och peppra och baka i ugn på 150 c i ca 20 min.

- Salta köttet och stek i lite talg eller rapsolja på hög värme, vänd efter 2 min och tillsätt en klick smör.

- Peppra köttet och ös köttet med smöret, glöm ej en sista kryddning innan servering.

Relaterat youtubeklipp

No items found.

Andra recept du kanske gillar!

Fylld karré med nedkokt lök, somrig sallad och syrlig dressing
Fylld karré med nedkokt lök, somrig sallad och syrlig dressing
Fläskkarré

30 - 45 min

Enkelt

Burrata med grillad tomat, pancetta och basilika
Burrata med grillad tomat, pancetta och basilika
Burrata

10 - 30 min

Superenkelt

Krämig fiskgryta med fänkål, torsk, lax och blåmusslor
Krämig fiskgryta med fänkål, torsk, lax och blåmusslor
Lax
Blåmusslor
Sauvignon blanc.
Torsk

10 - 30 min

Superenkelt

Citronmarinerad kronärtskocka, smetana och Gruyère på  smörstekt bröd
Citronmarinerad kronärtskocka, smetana och Gruyère på smörstekt bröd
Citron
Kronärtskocka

10 - 30 min

Superenkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM