Entrecôte, pomme fondant med nduja och rödvinsås

Potatisen och rödvinssåsen mildrar vinets strävhet och framhäver fruktigheten så matchningen sitter som en smäck!

No items found.
45+ min
Enkelt

Ingredienser

Entrecôte

  • 4 bitar entrecôte (à ca 180 g)
  • Smör och rapsolja till stekning
  • 2 vitlöksklyftor
  • Färsk timjan
  • Salt och nymalen svartpeppar

Pomme fondant

  • 4 stora fasta potatisar i bitar
  • 50 g smör
  • 50 g ankfett
  • 1 vitlöksklyfta, krossad
  • Färsk timjan
  • Salt och peppar

Rödvinsås

  • 3 schalottenlökar, finhackade
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • 4 kvistar busktimjan
  • 1 msk socker
  • 100 g skogschampinjoner, skivade
  • 3 dl rödvin (välj ett fylligt och fruktigt vin)
  • 4 dl kalvfond
  • 1/2 dl sherryvinäger

Gör så här

Pomme fondant

- Bryn potatisen i smöret och ankfett i ca 5 min, dra sedan ned värmen.

- Låt småsteka under lock på låg värme i ca 25–30 minuter tills potatisen är mjuk men håller formen, rör om då och då.

- Klicka i nduja i slutet innan servering.

- Spara fettet i pannan tills annan gång, förvara i kylskåpet.

Rödvinssås

- Smält socker och lite smör i en kastrull tills det blir ljust karamellfärgat.

- Tillsätt schalottenlök, vitlök och morot. Stek tills de är mjuka.

- Häll i rödvin, kalvfond och hälften av vinägern. Låt koka ihop tills såsen reducerats till cirka två tredjedelar.

- Sila såsen och smaka av med salt och vinäger.

- Montera såsen med en klick smör för att ge den en blank och silkeslen konsistens.

Stek entrecôten

- Krydda köttet med salt och peppar.

- Hetta upp en panna med olja och bryn köttet på båda sidor tills det fått fin färg.

- Tillsätt smör, vitlök och timjan - ös köttet under någon minut.

- Låt vila i ca 5–10 minuter innan servering.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Salt & Pepper Double Reserve Cabernet Sauvignon, 2024

Betyg 5/6 - ”Mycket prisvärt, smakrikt och tillgängligt rött vin med bra frukt, elegans och en viss kraft på 100 % Cabernet Sauvignon.”

-Niclas Tuomela, Vinsmart nov 2025

Detta vin beskrivs som ”Double Reserve” vilket betyder att det genomgått två lagringsfaser - först på franska ekfat och därefter på amerikanska ekfat vilket ger en skjuts i smak och fyllighet.

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Citronmarinerad kronärtskocka, smetana och Gruyère på  smörstekt bröd
Citronmarinerad kronärtskocka, smetana och Gruyère på smörstekt bröd
Citron
Kronärtskocka

10 - 30 min

Superenkelt

Pinzabröd med svamp, potatis, örter och citron
Pinzabröd med svamp, potatis, örter och citron
Pinzabröd
Svamp

10 - 30 min

Superenkelt

Toasted Marshmallow Old Fashioned
Toasted Marshmallow Old Fashioned
No items found.

10 - 30 min

Superenkelt

Crostini med burrata med Lemon Ice Tea
Crostini med burrata med Lemon Ice Tea
Burrata

10 - 30 min

Superenkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM