vinsmart.se innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.
.jpg)
Dela recept
share
Vinet och piggvaren:
Den krämiga såsen med sin fina syra lyfter fram fruktigheten i vinet.
Vinet och fiskgratängen:
Den krämiga gratängen får vinets fruktighet att blomma ut och syran i vinet ger fräschör till kombinationen.
Stekt piggvarsfilé med hummerdoftande sandefjordsås
4 portioner
4 piggvarsfiléer (gärna dubbelskurna, ca 150–180 g per person)
Salt och vitpeppar
Klarat smör till stekning
Hummerdoftande Sandefjordsås
2,5 dl grädde (gärna 40 % för bäst konsistens)
1 dl creme fraiche
100 g smör
1 msk hummerfond
1 msk citronsaft
Salt och vitpeppar
Färsk finskuren gräslök
4 msk forellrom
Fiskgratäng med torsk och fänkål med duchessepotatis
4 portioner
600 g torskfilé (gärna rygg)
1 fänkål
1 gul lök
Ca ¼ purjolök
1 liten kruka dill
1 msk smör
Salt och vitpeppar
Sås
2,5 dl fiskbuljong
2,5 dl vispgrädde
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 tsk dijonsenap
1 msk citronsaft
1/2 dl riven parmesan
Salt och vitpeppar
Duchessepotatis
1 kg mjölig potatis
75 g smör
2 äggulor
1 dl grädde
Salt, vitpeppar och lite muskot (valfritt)
Stekt piggvarsfilé med hummerdoftande sandefjordsås
Förbered piggvaren
- Låt filéerna tempereras i cirka 15 minuter.
- Krydda med salt och lite vitpeppar.
- Vänd filéerna i mjöl.
Stekningen
- Hetta upp en panna med det klarade smöret.
- Lägg i piggvarsfiléerna och stek på medelvärme 2–3 minuter per sida.
- Tillsätt ”vanligt” smör när du vänder fisken.
- Ös gärna fisken med smöret mot slutet för extra smak.
- Filéerna ska vara precis genomstekta och saftiga – piggvar blir lätt torr om den får gå för länge.
Hummerdoftande sandefjordsås
- Koka upp grädden tillsammans med hummerfonden.
- Sänk värmen och vispa sedan i crème fraiche och smör.
- Smaka av med citronsaft, salt och vitpeppar.
- Rör eventuellt ner gräslök och forellrom vid serveringen.
Servering
- Skeda över den hummerdoftande sandefjordsåsen rikligt på tallriken.
- Lägg upp piggvarsfiléerna ovanpå.
- Servera gärna med pressad potatis och en citronklyfta.
Fiskgratäng med torsk och fänkål med duchessepotatis
Förbered duchessepotatisen
- Baka potatisen tills den är mjuk.
- Pressa eller vispa potatisen slät i en kastrull (utan skal).
- Blanda ner smör, grädde, äggulor, salt, vitpeppar och muskot.
- Fyll smeten i en spritspåse med stjärntyll och ställ åt sidan.
Förbered fisken
- Sätt ugnen på 100°C.
- Skär torsken och rimma den i 15 minuter med salt i portionsbitar.
- Lägg i torsken en smord ugnsform med lite vin, täck med folie.
- Förbaka fisken i ca 4 min så den släpper lite vätska.
Fänkål och lök
- Strimla fänkålen och purjolöken tunt.
Såsen
- Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet.
- Späd med hummerfond och grädde under vispning.
- Låt sjuda tills såsen tjocknar.
- Tillsätt dill, citronsaft och ost.
- Smaka av med salt och vitpeppar.
Spritsa duchessepotatisen
- Spritsa små toppar av duchessepotatis runt kanten av ugnsformen eller som en ram runt fisken.
- Fördela fisk och grönsaker i mitten, slå på såsen och toppa med parmesan.
Gratinera
- Dra upp värmen till 200 grader.
- Grädda i 20–25 minuter, tills potatisen fått vacker gyllene färg och fisken är precis genomstekt.


Betyg 6/6 – ”Otroligt välgjord sauvignon!”
-Niclas Tuomela, Vinsmart dec 2025
Härligt krispig Sauvignon Blanc från Loiredalen, med bra koncentration i mineralig stil med pigg syra. Vinet har en ren, fruktig och smakrik smak som sitter i länge, mycket gott!