Godaste fisken Nicke lagat i år!

Vinet och piggvaren:
Den krämiga såsen med sin fina syra lyfter fram fruktigheten i vinet.

Vinet och fiskgratängen:
Den krämiga gratängen får vinets fruktighet att blomma ut och syran i vinet ger fräschör till kombinationen.

No items found.
45+ min
Enkelt

Ingredienser

Stekt piggvarsfilé med hummerdoftande sandefjordsås

4 portioner

4 piggvarsfiléer (gärna dubbelskurna, ca 150–180 g per person)

Salt och vitpeppar

Klarat smör till stekning

Hummerdoftande Sandefjordsås

2,5 dl grädde (gärna 40 % för bäst konsistens)

1 dl creme fraiche

100 g smör

1 msk hummerfond

1 msk citronsaft

Salt och vitpeppar

Färsk finskuren gräslök

4 msk forellrom

Fiskgratäng med torsk och fänkål med duchessepotatis

4 portioner

600 g torskfilé (gärna rygg)

1 fänkål

1 gul lök

Ca ¼ purjolök

1 liten kruka dill

1 msk smör

Salt och vitpeppar

 

Sås

2,5 dl fiskbuljong

2,5 dl vispgrädde

2 msk smör

2 msk vetemjöl

1 tsk dijonsenap

1 msk citronsaft

1/2 dl riven parmesan

Salt och vitpeppar

 

Duchessepotatis

1 kg mjölig potatis

75 g smör

2 äggulor

1 dl grädde

Salt, vitpeppar och lite muskot (valfritt)

 

Gör så här

Stekt piggvarsfilé med hummerdoftande sandefjordsås

Förbered piggvaren

- Låt filéerna tempereras i cirka 15 minuter.

- Krydda med salt och lite vitpeppar.

- Vänd filéerna i mjöl.

Stekningen

- Hetta upp en panna med det klarade smöret.

- Lägg i piggvarsfiléerna och stek på medelvärme 2–3 minuter per sida.

- Tillsätt ”vanligt” smör när du vänder fisken.

- Ös gärna fisken med smöret mot slutet för extra smak.

- Filéerna ska vara precis genomstekta och saftiga – piggvar blir lätt torr om den får gå för länge.

Hummerdoftande sandefjordsås

- Koka upp grädden tillsammans med hummerfonden.

- Sänk värmen och vispa sedan i crème fraiche och smör.

- Smaka av med citronsaft, salt och vitpeppar.

- Rör eventuellt ner gräslök och forellrom vid serveringen.

Servering

- Skeda över den hummerdoftande sandefjordsåsen rikligt på tallriken.

- Lägg upp piggvarsfiléerna ovanpå.

- Servera gärna med pressad potatis och en citronklyfta.

Fiskgratäng med torsk och fänkål med duchessepotatis

Förbered duchessepotatisen

- Baka potatisen tills den är mjuk.

- Pressa eller vispa potatisen slät i en kastrull (utan skal).

- Blanda ner smör, grädde, äggulor, salt, vitpeppar och muskot.

- Fyll smeten i en spritspåse med stjärntyll och ställ åt sidan.

Förbered fisken

- Sätt ugnen på 100°C.

- Skär torsken och rimma den i 15 minuter med salt i portionsbitar.

- Lägg i torsken en smord ugnsform med lite vin, täck med folie.

- Förbaka fisken i ca 4 min så den släpper lite vätska.

Fänkål och lök

- Strimla fänkålen och purjolöken tunt.

Såsen

- Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet.

- Späd med hummerfond och grädde under vispning.

- Låt sjuda tills såsen tjocknar.

- Tillsätt dill, citronsaft och ost.

- Smaka av med salt och vitpeppar.

 Spritsa duchessepotatisen

- Spritsa små toppar av duchessepotatis runt kanten av ugnsformen eller som en ram runt fisken.

- Fördela fisk och grönsaker i mitten, slå på såsen och toppa med parmesan.

Gratinera

- Dra upp värmen till 200 grader.

- Grädda i 20–25 minuter, tills potatisen fått vacker gyllene färg och fisken är precis genomstekt.

 

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Brochet Réserve Sauvignon Blanc, 2024

Betyg 6/6 – ”Otroligt välgjord sauvignon!”

-Niclas Tuomela, Vinsmart dec 2025

Härligt krispig Sauvignon Blanc från Loiredalen, med bra koncentration i mineralig stil med pigg syra. Vinet har en ren, fruktig och smakrik smak som sitter i länge, mycket gott!

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Örtmarinerad grillad kyckling med krämig caesarsallad och parmesan
Örtmarinerad grillad kyckling med krämig caesarsallad och parmesan
Kyckling

10 - 30 min

Superenkelt

Räkor marinerade i vitlök och chili med grillat levainbröd
Räkor marinerade i vitlök och chili med grillat levainbröd
Räkor

10 - 30 min

Enkelt

Torta, grillad baguette med jalapeños, kyckling, tomat & koriandermajonnäs
Torta, grillad baguette med jalapeños, kyckling, tomat & koriandermajonnäs
Kyckling

30 - 45 min

Enkelt

Toast med löjrom och gammelknas
Toast med löjrom och gammelknas
Löjrom

10 - 30 min

Superenkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM