vinsmart.se innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.
Dela recept
share
Då vinet har en lättare stil och mjuka tanniner så störs ej den av den kryddiga smaken i maten, den syrliga och feta tzatsikin lyfter fram vinets fruktighet
Kycklingspett
600 g kycklinglårfilé
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk malen spiskummin
2 msk tomatpuré
½ tsk chiliflakes (valfritt)
1 tsk torkad oregano
1 tsk lökpulver
Salt & svartpeppar
Tzatziki
2,5 dl grekisk yoghurt
½ gurka
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk olivolja
1 tsk citronjuice
1 msk färsk mynta, hackad
Salt & peppar
Till servering
Pitabröd (köpta eller hemgjorda)
Skivad rödlök
Sallad
Tomater i skivor eller klyftor
Färsk koriander eller persilja
Kycklingspett
- Skär kycklingen i jämnstora bitar, ca 2 cm, banka ut dem något.
- Blanda olivolja, vitlök, tomatpuré, lökpulver, chiliflakes, oregano, citronjuice, salt och peppar i en skål.
- Lägg ner kycklingen och blanda väl. Täck och låt marinera i kylskåp minst 30 minuter, gärna 2–3 timmar.
- Trä på spett och fördela så att spetten blir jämna, grilla på medeltemp, vänd ofta så att marinaden ej bränns.
Tzatsiki
- Riv gurkan grovt, krama ur vätskan i en kökshandduk eller sil.
- Blanda med yoghurt, riven vitlök, olivolja och vinäger.
- Smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå i kylskåp minst 20 minuter för mer smak.
Montering
- Lägg ett spett på varje bröd.
- Toppa med tzatziki, sallad, tomater, rödlök och ev. färska örter.
- Vik ihop och njut!
BETYG 6/6
-Niclas Tuomela, Juli 2025
Heinrich Pinot Noir är ett elegant och nyanserat rödvin från Burgenland i Österrike, ett område känt för sina biodynamiska vingårdar och kvalitetsviner. Vinet är gjort på 100 % Pinot Noir-druvor, odlade med stor respekt för naturen. Det bjuder på dofter av röda bär, som hallon och körsbär, tillsammans med subtila toner av örter, jord och ek. Smaken är frisk, finstämd och silkeslen, med en balanserad syra och ett långt, elegant avslut. Servera vinet vid 16c och Njut!