Jordärtskockschips med ostdipp

Chipsen innehåller fett och salt och krämen innehåller syra vilket lyfter vinets fruktighet och balanserar den friska syran som finns i vinet.

10 - 30 min
Superenkelt

Ingredienser

4 personer

Jordärtskockschips

300–400 g jordärtskockor

Neutral olja (raps eller solros) för fritering

Salt

Ostdipp

1 burrata

100 g gammelknas-kräm eller (smält 100 g lagrad ost med crème fraiche)

100 g chèvreost

1 tsk citronsaft, zest

1 msk honung

½ dl crème fraiche

Salt efter smak

Gör så här

Fritera chipsen

- Hetta upp oljan till 160–170°C.

- Fritera i omgångar tills chipsen är gyllene och frasiga, ca 2–4 minuter.

- Låt rinna av på hushållspapper och salta direkt.

Gör ostdippen

- Mixa alla ingredienser i en matberedare, smaka av med salt och peppar.

- Låt stå kallt i ca 10 min så att den sätter sig, bre ut den på ett fint fat, toppa med lite krasse och servera med chipsen.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Le Connoisseur Crémant de Bordeaux

Betyg 6/6 – ”Många bubblor för priset!”
-Niclas Tuomela, Vinsmart dec 2025

Le Connoisseur Crémant de Bordeaux är ett mousserande vin som visar den eleganta, fruktiga sidan av Bordeaux - en region som annars främst förknippas med stilla rött vin. Vinet görs enligt traditionell metod, vilket ger fina, små bubblor och en mjuk struktur. Vinet har både fruktighet samtidigt som det balanseras av en frisk syra. Vinet är gjort av mestadels blå druvor vilket gör det lite kraftigare i stilen (63% Cabernet Franc, 10% Sémillon, 27% Merlot)

 

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Grillad fläskkarré med gratinerade grönsaker och ärtpesto
Grillad fläskkarré med gratinerade grönsaker och ärtpesto
Fläskkarré

45+ min

Superenkelt

Kiwi Mojito
Kiwi Mojito
No items found.

10 - 30 min

Superenkelt

Mixed grill med aubergine, spenat- och fetaostsallad
Mixed grill med aubergine, spenat- och fetaostsallad
Aubergine
Aubergine
Aubergine

45+ min

Enkelt

Pinzabröd med svamp, potatis, örter och citron
Pinzabröd med svamp, potatis, örter och citron
Pinzabröd
Svamp

10 - 30 min

Superenkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM