Nicke och Helenas kylskåpsfynd!

Båda rätterna innehåller ost och syra från citron vilket lyfter fram det mousserande vinets fruktighet och mildrar den friska syran vilket gör kombinationen fulländad.

No items found.
10 - 30 min
Superenkelt

Ingredienser

Fylld omelett med brieost på tub, örter & citron

Ingredienser - 1 portion

  • 2-3 ägg
  • 1 msk crème fraiche
  • Salt & svartpeppar
  • Smör till stekning
  • Ca 2-3 msk brieost på tub
  • 1 näve riven ost
  • Färska örter (t.ex. persilja, gräslök eller timjan), finhackade
  • Riven citronzest + ett par droppar citronsaft

Helenas paj med ost, salami & tomat

Helena använde havremjölk, rågmjöl och bregott, nedan finner du ett ”vanligt” recept på pajdegen.

Ingredienser - 1 paj (ca 24 cm)

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör, kallt i tärningar
  • 2-3 msk kallt vatten
  • 1 nypa salt

Fyllning

  • 150-200 g salami, skivad eller strimlad
  • 2-3 tomater, skivade (gärna fasta)
  • 2,5-3 dl riven ost (t.ex. västerbotten, prästost eller mozzarella)
  • 1 liten gul lök, finhackad (valfritt)

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 2,5 dl grädde eller mjölk
  • Salt & svartpeppar

Gör så här

Fylld omelett med brieost på tub, örter & citron

- Vispa ihop äggen med crème fraiche, salt och peppar tills smeten är jämn.
- Hetta upp en non-stick-stekpanna på medelvärme och smält lite smör.
- Häll i äggsmeten och låt omeletten stelna sakta. Lyft försiktigt kanterna så att lös äggsmet rinner ner.
- När ytan fortfarande är lätt krämig, klicka på brieosen, strö över örterna och rivet citronzest. Avsluta med några droppar citronsaft.
- Vik omeletten försiktigt med båda kanterna inåt och låt den ligga i pannan 20-30 sekunder så att osten blir varm och smält.
- Servera direkt - gärna med en enkel grönsallad.

Helenas paj med ost, salami & tomat
- Nyp ihop mjöl, smör och salt till en smulig deg. Tillsätt vatten tills degen går ihop. Tryck ut den i formen och ställ i kylen 20 min.
- Nagga botten med en gaffel och förgrädda i 200°C i ca 10 minuter.
- Fräs lök mjukt om du använder det. Fördela salami och ost jämnt i det förgräddade skalet. Lägg tomatskivorna överst.
- Vispa ihop ägg, grädde/mjölk, örter, salt och peppar. Häll över fyllningen.
- Grädda pajen i 200°C i 25-30 minuter, eller tills den fått fin färg och stanningen är fast.
- Låt vila 5–10 minuter innan servering för bästa konsistens och riv över zest från en citron. Servera gärna med en liten grönsallad

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Sander Prestige Cuvée Riesling Brut, 2023

Betyg 6/6 – ”Strålande alternativ till klassikerna!”

-Niclas Tuomela, Vinsmart nov 2025

100 % ekologisk riesling, Sander Riesling Brut är ett elegant och fruktdrivet mousserande vin gjort enligt traditionell metod. Vinet har tydlig rieslingkaraktär med toner av grönt äpple, citrus och mineralitet, samtidigt som den fina moussen och torra avslutningen ger en uppfriskande struktur. Vinet har en sockerhalt på ca 0,4 g/100 ml - alltså mycket torrt.

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Paella med chorizo och grillade grönsaker
Paella med chorizo och grillade grönsaker
Chorizo

30 - 45 min

Enkelt

Jordgubbar med Rabarberbellini
Jordgubbar med Rabarberbellini
No items found.

10 - 30 min

Superenkelt

Miso- & svamprisotto med ponzu-dressad lax & pak choi
Miso- & svamprisotto med ponzu-dressad lax & pak choi
Risotto

30 - 45 min

Inte så svårt

Inkokt lax med lime- och basilikacrème och syrlig gurksallad
Inkokt lax med lime- och basilikacrème och syrlig gurksallad
Lax

45+ min

Superenkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM