vinsmart.se innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.

Dela recept
share
Båda rätterna innehåller ost och syra från citron vilket lyfter fram det mousserande vinets fruktighet och mildrar den friska syran vilket gör kombinationen fulländad.
Fylld omelett med brieost på tub, örter & citron
Ingredienser - 1 portion
Helenas paj med ost, salami & tomat
Helena använde havremjölk, rågmjöl och bregott, nedan finner du ett ”vanligt” recept på pajdegen.
Ingredienser - 1 paj (ca 24 cm)
Pajdeg
Fyllning
Äggstanning
Fylld omelett med brieost på tub, örter & citron
- Vispa ihop äggen med crème fraiche, salt och peppar tills smeten är jämn.
- Hetta upp en non-stick-stekpanna på medelvärme och smält lite smör.
- Häll i äggsmeten och låt omeletten stelna sakta. Lyft försiktigt kanterna så att lös äggsmet rinner ner.
- När ytan fortfarande är lätt krämig, klicka på brieosen, strö över örterna och rivet citronzest. Avsluta med några droppar citronsaft.
- Vik omeletten försiktigt med båda kanterna inåt och låt den ligga i pannan 20-30 sekunder så att osten blir varm och smält.
- Servera direkt - gärna med en enkel grönsallad.
Helenas paj med ost, salami & tomat
- Nyp ihop mjöl, smör och salt till en smulig deg. Tillsätt vatten tills degen går ihop. Tryck ut den i formen och ställ i kylen 20 min.
- Nagga botten med en gaffel och förgrädda i 200°C i ca 10 minuter.
- Fräs lök mjukt om du använder det. Fördela salami och ost jämnt i det förgräddade skalet. Lägg tomatskivorna överst.
- Vispa ihop ägg, grädde/mjölk, örter, salt och peppar. Häll över fyllningen.
- Grädda pajen i 200°C i 25-30 minuter, eller tills den fått fin färg och stanningen är fast.
- Låt vila 5–10 minuter innan servering för bästa konsistens och riv över zest från en citron. Servera gärna med en liten grönsallad


Betyg 6/6 – ”Strålande alternativ till klassikerna!”
-Niclas Tuomela, Vinsmart nov 2025
100 % ekologisk riesling, Sander Riesling Brut är ett elegant och fruktdrivet mousserande vin gjort enligt traditionell metod. Vinet har tydlig rieslingkaraktär med toner av grönt äpple, citrus och mineralitet, samtidigt som den fina moussen och torra avslutningen ger en uppfriskande struktur. Vinet har en sockerhalt på ca 0,4 g/100 ml - alltså mycket torrt.