Nickes tolkning på Wedholms fisk: Parmesangratinerade gösfilé med spenat och räkor

Vinet och maten - Till denna rätt behöver vi ett smakrikt vin men som fortfarande har en frisk syra som skapar fräshör åt rätten och den krämiga såsen lyfter fram vinets fruktighet

30 - 45 min
Inte så svårt

Ingredienser

4 bitar gösfilé

100 g skalade räkor

1 påse spenat

1 schalottenlök, finhackad

3 champinjoner, skivade

3 timjankvistar

1 msk olja

1,5 dl torrt vitt vin

1 dl fiskfond

1 msk vitvinsvinäger

3 dl grädde

75 g smör

Salt och vitpeppar

1 citron

Gör så här

- Fräs löken, svamp och örter i olja någon minut utan att det får färg, häll på vitt vin, fond och vinäger. Låt koka ihop till hälften. Koka grädde separat till hälften och slå ihop fond, vin och grädde att koka ihop någon minut, mixa i smöret i slutet.

- Pochera fisken i saltat vatten med lite vitt vin tills den når en innertemp på 46c, lägg åt sidan.

- Lägg ut spenaten i en ugnsfast form, lägg i gös och räkor ovanpå, toppa med all sås och till sist riven parmesan, gratinera sedan i ugnen under grillelementet och servera med nykokt ris.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Chateau Ste Michelle Chardonnay, 2022

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Råbiff
Råbiff
Entrecôte

10 - 30 min

Enkelt

Charktallrik med Apelsinspritz
Charktallrik med Apelsinspritz
No items found.

10 - 30 min

Superenkelt

Citronmarinerad kronärtskocka, smetana och Gruyère på  smörstekt bröd
Citronmarinerad kronärtskocka, smetana och Gruyère på smörstekt bröd
Citron
Kronärtskocka

10 - 30 min

Superenkelt

Halstrade pilgrimsmusslor med vit sparris och sandefjordsås.
Halstrade pilgrimsmusslor med vit sparris och sandefjordsås.
Pilgrimsmusslor
Sparris

30 - 45 min

Enkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM