vinsmart.se innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.
Dela recept
share
Sältan, syran och fettet i paellan lyfter fram vinets fruktighet - och kombinationen blir helt fulländad!
4–6 portioner
600 g kycklinglårfilé, skuren i bitar
200 g iberico-fläsk, skuren i små tärningar (alternativt pancetta)
200 g chorizo, skuren i slantar
300 g skogschampinjoner eller kantareller
1 stor gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 mogna tomater, rivna eller finhackade
1,5 dl rött vin
ca 1 liter kycklingbuljong
3 dl rundkornigt ris (Bomba-ris)
1 tsk rökt paprikapulver
Några goda sardeller
En skvätt fin vinäger eller citronsaft + zest
Salt och peppar efter smak
1 burk oliver
1 näve marconamandlar
En burk färskostfyllda paprikor
Färsk persilja, hackad
Gott bröd till servering
Ev mangalicaskinka (eller annan lufttorkad skinka) och manchego till topping
Olivolja
- Stek kycklingen i lite olivolja med skinnsidan ned så skinnet blir krispigt.
- Fräs lök och vitlök med riset i olivolja i en paellapanna.
- Slå på det röda vinet och tillsätt kycklingen när den är färdigstekt.
- Slå på kycklingbuljong lite i taget och samtidigt steker du upp fläsk och chorizo och tillsätter det till paellan undanför undan.
- Riset ska koka ihop med resten av buljongen i ca 20-22 min.
- När paellan är klar garnerar du med oliverna, mandlarna och de små fina fyllda pepparfrukterna, toppa med persilja och njut med vinet och lite gott bröd och olivolja.
- TIPS! Garnera med lite mangalicaskinka för en extra lyxig upplevelse och riv på lite manchego.
Betyg 6/6 – ”Super-sommarfynd!”
-Niclas Tuomela, Vinsmart juli 2025
Riktigt härlig, bärig frukt i mjuk stil som nästan påminner om en flörtig Pinot Noir, svårt att inte gilla denna charmiga flaska.
Det klassiska vinet Sangre de Toro lanserades redan 1954 och är ett av Torres mest kända viner. Till den svenska marknaden kom den ekologiska varianten Organic Garnacha år 2019, men vinets ”Gran”-version har funnits långt tidigare - sedan 1990.