Paella med kyckling, iberico, chorizo och rött vin

Sältan, syran och fettet i paellan lyfter fram vinets fruktighet - och kombinationen blir helt fulländad!

30 - 45 min
Superenkelt

Ingredienser

4–6 portioner

600 g kycklinglårfilé, skuren i bitar

200 g iberico-fläsk, skuren i små tärningar (alternativt pancetta)

200 g chorizo, skuren i slantar

300 g skogschampinjoner eller kantareller

1 stor gul lök, finhackad

3 vitlöksklyftor, finhackade

2 mogna tomater, rivna eller finhackade

1,5 dl rött vin

ca 1 liter kycklingbuljong

3 dl rundkornigt ris (Bomba-ris)

1 tsk rökt paprikapulver

Några goda sardeller

En skvätt fin vinäger eller citronsaft + zest

Salt och peppar efter smak

1 burk oliver

1 näve marconamandlar

En burk färskostfyllda paprikor

Färsk persilja, hackad

Gott bröd till servering

Ev mangalicaskinka (eller annan lufttorkad skinka) och manchego till topping

Olivolja

Gör så här

- Stek kycklingen i lite olivolja med skinnsidan ned så skinnet blir krispigt.

- Fräs lök och vitlök med riset i olivolja i en paellapanna.

- Slå på det röda vinet och tillsätt kycklingen när den är färdigstekt.

- Slå på kycklingbuljong lite i taget och samtidigt steker du upp fläsk och chorizo och tillsätter det till paellan undanför undan.

- Riset ska koka ihop med resten av buljongen i ca 20-22 min.

- När paellan är klar garnerar du med oliverna, mandlarna och de små fina fyllda pepparfrukterna, toppa med persilja och njut med vinet och lite gott bröd och olivolja.

- TIPS! Garnera med lite mangalicaskinka för en extra lyxig upplevelse och riv på lite manchego.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Sangre de Toro Organic Garnacha, 2023

Betyg 6/6 – ”Super-sommarfynd!”

-Niclas Tuomela, Vinsmart juli 2025

Riktigt härlig, bärig frukt i mjuk stil som nästan påminner om en flörtig Pinot Noir, svårt att inte gilla denna charmiga flaska.

Det klassiska vinet Sangre de Toro lanserades redan 1954 och är ett av Torres mest kända viner. Till den svenska marknaden kom den ekologiska varianten Organic Garnacha år 2019, men vinets ”Gran”-version har funnits långt tidigare - sedan 1990.

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Vito’s tryffel- och salsicciasås
Vito’s tryffel- och salsicciasås
Tryffel
Salsicciasås

30 - 45 min

Enkelt

Stekt grön sparris med citroncrème och mandel
Stekt grön sparris med citroncrème och mandel
Sparris

10 - 30 min

Enkelt

Grillad sandwich med fläskkarré, grönsaker och jalapeñocrème
Grillad sandwich med fläskkarré, grönsaker och jalapeñocrème
Fläskkarré

30 - 45 min

Enkelt

Skagen
Skagen
Skagen

10 - 30 min

Superenkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM