Stekt kyckling med svamprisoni & apelsinmarinerad fänkål

Detta blev en riktigt höjdar-kombination där krämigheten från risonin lyfter fram vinets fruktighet. Ett perfekt exempel på när vinet och maten verkligen lyfter varandra.

10 - 30 min
Superenkelt

Ingredienser

Kyckling:

4 kycklingbröst eller lårfiléer med skinn

Salt & svartpeppar

Smör och olja till stekning

Färsk timjan eller rosmarin (valfritt)

Svamprisoni:

3 dl risoni (pastaris)

100 g torkade kantareller

1 schalottenlök, finhackad

1 vitlöksklyftor, finhackade

20 g smör

1 dl vitt vin (valfritt)

4 dl kyckling

1 dl grädde

0,5 dl riven parmesan

Färsk persilja eller timjan

Salt & svartpeppar

Apelsinpicklad fänkål:

1 fänkål

Rivet skal + saft av 1 citron och ½ apelsin

1 msk vitvinsvinäger

1 tsk honung

1 msk olivolja

Salt

Gör så här

Kyckling:

- Stek i smör och olja på medelhög värme, skinnsidan nedåt först, tills kycklingen är gyllene och knaprig.

- Vänd och stek klart på andra sidan och krydda.

- Total stektid ca 10–15 minuter beroende påtjocklek. (Eller kör klart i ugn på 150 °C till innertemp 67 °C.)

- Låt vila innan du skär upp.


Svamprisoni:

- Koka risonin i kycklingbuljong tills den är al dente.

- Fräs schalottenlök, vitlök och svamp i smör.

- Häll på vin och låt koka in, rör sedan i grädde, parmesan och smaka av med salt, peppar och örter, tillsätt den kokta risonin och eventuellt lite mer parmesan och vänd runt försiktigt.

Apelsinpicklad fänkål:

- Hyvla fänkålen tunt med mandolin eller kniv.

- Blanda apelsinskal, saft, vinäger, honung, olivolja och en nypa salt.

- Vänd ner fänkålen i lagen. Låt stå minst 30 minuter (gärna längre).

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Gardo & Morris Pinot Noir, 2023

"Betyg 6/6 -  Bästa årgången hittils, ett fynd!!!"

- Niclas Tuomela, Vinsmart Juni 2025

Gardo & Morris Pinot Noir 2023 är ett friskt, elegant och prisvärt exempel på Marlborough-Pinot. Med sin rena fruktkaraktär, mjuka tanniner och bäriga syra är det en utmärkt vardags-Pinot som funkar lika bra till middag som på egen hand.

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Quesadillas med kräftstjärtar, lagrad ost, svamp och dipp
Quesadillas med kräftstjärtar, lagrad ost, svamp och dipp
Kräftstjärtar

10 - 30 min

Enkelt

Entrecôte med choronsås
Entrecôte med choronsås
Bordeaux

30 - 45 min

Inte så svårt

Krämig citronpasta med fänkål, räkor och basilika
Krämig citronpasta med fänkål, räkor och basilika
Pasta
Räkor

10 - 30 min

Superenkelt

Ljummen sallad med spenat, lök, jordärtskocka och citron
Ljummen sallad med spenat, lök, jordärtskocka och citron
No items found.

10 - 30 min

Superenkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM