vinsmart.se innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.
Dela recept
share
Detta blev en riktigt höjdar-kombination där krämigheten från risonin lyfter fram vinets fruktighet. Ett perfekt exempel på när vinet och maten verkligen lyfter varandra.
Kyckling:
4 kycklingbröst eller lårfiléer med skinn
Salt & svartpeppar
Smör och olja till stekning
Färsk timjan eller rosmarin (valfritt)
Svamprisoni:
3 dl risoni (pastaris)
100 g torkade kantareller
1 schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyftor, finhackade
20 g smör
1 dl vitt vin (valfritt)
4 dl kyckling
1 dl grädde
0,5 dl riven parmesan
Färsk persilja eller timjan
Salt & svartpeppar
Apelsinpicklad fänkål:
1 fänkål
Rivet skal + saft av 1 citron och ½ apelsin
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk honung
1 msk olivolja
Salt
Kyckling:
- Stek i smör och olja på medelhög värme, skinnsidan nedåt först, tills kycklingen är gyllene och knaprig.
- Vänd och stek klart på andra sidan och krydda.
- Total stektid ca 10–15 minuter beroende påtjocklek. (Eller kör klart i ugn på 150 °C till innertemp 67 °C.)
- Låt vila innan du skär upp.
Svamprisoni:
- Koka risonin i kycklingbuljong tills den är al dente.
- Fräs schalottenlök, vitlök och svamp i smör.
- Häll på vin och låt koka in, rör sedan i grädde, parmesan och smaka av med salt, peppar och örter, tillsätt den kokta risonin och eventuellt lite mer parmesan och vänd runt försiktigt.
Apelsinpicklad fänkål:
- Hyvla fänkålen tunt med mandolin eller kniv.
- Blanda apelsinskal, saft, vinäger, honung, olivolja och en nypa salt.
- Vänd ner fänkålen i lagen. Låt stå minst 30 minuter (gärna längre).
"Betyg 6/6 - Bästa årgången hittils, ett fynd!!!"
- Niclas Tuomela, Vinsmart Juni 2025
Gardo & Morris Pinot Noir 2023 är ett friskt, elegant och prisvärt exempel på Marlborough-Pinot. Med sin rena fruktkaraktär, mjuka tanniner och bäriga syra är det en utmärkt vardags-Pinot som funkar lika bra till middag som på egen hand.