Stekt kyckling med svamprisoni & apelsinmarinerad fänkål

Detta blev en riktigt höjdar-kombination där krämigheten från risonin lyfter fram vinets fruktighet. Ett perfekt exempel på när vinet och maten verkligen lyfter varandra.

10 - 30 min
Superenkelt

Ingredienser

Kyckling:

4 kycklingbröst eller lårfiléer med skinn

Salt & svartpeppar

Smör och olja till stekning

Färsk timjan eller rosmarin (valfritt)

Svamprisoni:

3 dl risoni (pastaris)

100 g torkade kantareller

1 schalottenlök, finhackad

1 vitlöksklyftor, finhackade

20 g smör

1 dl vitt vin (valfritt)

4 dl kyckling

1 dl grädde

0,5 dl riven parmesan

Färsk persilja eller timjan

Salt & svartpeppar

Apelsinpicklad fänkål:

1 fänkål

Rivet skal + saft av 1 citron och ½ apelsin

1 msk vitvinsvinäger

1 tsk honung

1 msk olivolja

Salt

Gör så här

Kyckling:

- Stek i smör och olja på medelhög värme, skinnsidan nedåt först, tills kycklingen är gyllene och knaprig.

- Vänd och stek klart på andra sidan och krydda.

- Total stektid ca 10–15 minuter beroende påtjocklek. (Eller kör klart i ugn på 150 °C till innertemp 67 °C.)

- Låt vila innan du skär upp.


Svamprisoni:

- Koka risonin i kycklingbuljong tills den är al dente.

- Fräs schalottenlök, vitlök och svamp i smör.

- Häll på vin och låt koka in, rör sedan i grädde, parmesan och smaka av med salt, peppar och örter, tillsätt den kokta risonin och eventuellt lite mer parmesan och vänd runt försiktigt.

Apelsinpicklad fänkål:

- Hyvla fänkålen tunt med mandolin eller kniv.

- Blanda apelsinskal, saft, vinäger, honung, olivolja och en nypa salt.

- Vänd ner fänkålen i lagen. Låt stå minst 30 minuter (gärna längre).

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Gardo & Morris Pinot Noir, 2023

"Betyg 6/6 -  Bästa årgången hittils, ett fynd!!!"

- Niclas Tuomela, Vinsmart Juni 2025

Gardo & Morris Pinot Noir 2023 är ett friskt, elegant och prisvärt exempel på Marlborough-Pinot. Med sin rena fruktkaraktär, mjuka tanniner och bäriga syra är det en utmärkt vardags-Pinot som funkar lika bra till middag som på egen hand.

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Räkcocktail 2.0 med sockerärtor & vitlöksmajonnäs
Räkcocktail 2.0 med sockerärtor & vitlöksmajonnäs
Räkor
Sauvignon blanc.
Mousserande vin

10 - 30 min

Superenkelt

Nickes krämiga carbonara!
Nickes krämiga carbonara!
Pasta

10 - 30 min

Enkelt

Stekt grön sparris med citroncrème och mandel
Stekt grön sparris med citroncrème och mandel
Sparris

10 - 30 min

Enkelt

Stekt lax med örtig sallad och tapenade
Stekt lax med örtig sallad och tapenade
Lax

30 - 45 min

Enkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM