Svamp- och oxfilépasta med tortellini a la Roy & Nicke

Denna Barbera har en perfekt fyllighet och syra för denna krämiga pasta, krämigheten lyfter fram vinets fruktighet.

10 - 30 min
Superenkelt

Ingredienser

500 g färsk tortellini (gärna med ostfyllning)

300 g oxfilé

200 g färska kantareller

150 g champinjoner, i bitar

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

3 dl vispgrädde

1/2 dl rött vin

1 dl kycklingfond

Smör och olivolja till stekning

Färsk timjan (eller persilja) för garnering

Salt och svartpeppar

Parmesanost

Gör så här

- Rensa svampen noga. Skiva oxfilén i tunna strimlor. Hacka schalottenlök och vitlök fint.

- Hetta upp en torr stekpanna och fräs svampen tills vätskan dunstat. Tillsätt en klick smör och stek dem gyllene, tillsätt sedan båda löksorter och stek en kort stund och lägg åt sidan.

- Stek oxfilén i samma panna, tillsätt lite smör och olja. Stek oxfilén hastigt på hög värme så att den får fin färg men fortfarande är rosa inuti. Krydda med salt och peppar. Ta ut köttet och håll varmt.

- Häll i vinet i samma panna som tidigare och låt koka ned något. Tillsätt grädde och fond. Låt småkoka och tillsätt sedan pastan som kommer att reda såsen. Lägg tillbaka kantarellerna och oxfilén i såsen. Vänd ned tortellinin och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.

- Garnera med färsk timjan eller persilja och riv över lite parmesan om du vill. Servera direkt!

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Casa Nero Barbera

Betyg 5/6 – "Fynd-Barbera!" -Niclas Tuomela, Vinsmart Aug 2025

Från södra Italien kommer denna Barbera med ett lite varmare och rundare sydländskt uttryck. Färgen är djupt rubinröd och doften bjuder på mörka körsbär, björnbär, torkad frukt och en lätt kryddighet. Smaken är medelfyllig till fyllig, rik på frukt, med mjuka tanniner och en frisk, livlig syra.

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Entrecôte a la Nicke och Edward
Entrecôte a la Nicke och Edward
Entrecôte

45+ min

Inte så svårt

Krämig citronpasta med fänkål, räkor och basilika
Krämig citronpasta med fänkål, räkor och basilika
Pasta
Räkor

10 - 30 min

Superenkelt

Entrecôte med choronsås
Entrecôte med choronsås
Bordeaux

30 - 45 min

Inte så svårt

Lyxiga smårätter
Lyxiga smårätter
Räkor
Ost

10 - 30 min

Enkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM