vinsmart.se innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.
Dela recept
share
Denna Barbera har en perfekt fyllighet och syra för denna krämiga pasta, krämigheten lyfter fram vinets fruktighet.
500 g färsk tortellini (gärna med ostfyllning)
300 g oxfilé
200 g färska kantareller
150 g champinjoner, i bitar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 dl vispgrädde
1/2 dl rött vin
1 dl kycklingfond
Smör och olivolja till stekning
Färsk timjan (eller persilja) för garnering
Salt och svartpeppar
Parmesanost
- Rensa svampen noga. Skiva oxfilén i tunna strimlor. Hacka schalottenlök och vitlök fint.
- Hetta upp en torr stekpanna och fräs svampen tills vätskan dunstat. Tillsätt en klick smör och stek dem gyllene, tillsätt sedan båda löksorter och stek en kort stund och lägg åt sidan.
- Stek oxfilén i samma panna, tillsätt lite smör och olja. Stek oxfilén hastigt på hög värme så att den får fin färg men fortfarande är rosa inuti. Krydda med salt och peppar. Ta ut köttet och håll varmt.
- Häll i vinet i samma panna som tidigare och låt koka ned något. Tillsätt grädde och fond. Låt småkoka och tillsätt sedan pastan som kommer att reda såsen. Lägg tillbaka kantarellerna och oxfilén i såsen. Vänd ned tortellinin och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
- Garnera med färsk timjan eller persilja och riv över lite parmesan om du vill. Servera direkt!
Betyg 5/6 – "Fynd-Barbera!" -Niclas Tuomela, Vinsmart Aug 2025
Från södra Italien kommer denna Barbera med ett lite varmare och rundare sydländskt uttryck. Färgen är djupt rubinröd och doften bjuder på mörka körsbär, björnbär, torkad frukt och en lätt kryddighet. Smaken är medelfyllig till fyllig, rik på frukt, med mjuka tanniner och en frisk, livlig syra.