vinsmart.se innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.

Dela recept
share
Tempurafriterade pilgrimsmusslor
Fetman från dressing och den luftiga tempuran binder verkligen ihop vinets fruktighet och syra.
Krämig laxtartar i krustad med krispig salladslök
Den feta och krämiga texturen från majonnäs mildrar syran i vinet och lyfter fram fruktigheten.
Grönmögelkräm med bakade vindruvor och friterat tunnbröd
Syran från citron och sältan i brödet och krämen hjälper till att balansera sötman från vindruvorna som annars kan krocka med det torra mousserande vinet.
Tempurafriterade pilgrimsmusslor
4 portioner
Tempura:
12 stora pilgrimsmusslor
2 dl self rising-mjöl
1 dl citronlemonad
1 ½ dl mineralvatten
Salt
Gochujang-majonnäs:
1 dl majonnäs
1–2 msk gochujang (beroende på önskad styrka)
1 tsk limejuice
1 tsk socker
1 msk ingefära-spad
En liten nypa salt
Krämig laxtartar i krustad med krispig salladslök
ca 12 krustader
Laxtartar
Krustader
Krispig salladslök – julienne
Grönmögelkräm med bakade vindruvor och friterat tunnbröd
4 portioner / ca 12 små snittar
Grönmögelkräm
Bakade vindruvor
Friterat tunnbröd
Tempurafriterade pilgrimsmusslor
- Klappa pilgrimsmusslorna torra med papper (mycket viktigt för en krispig frityr).
- Salta och mjöla dem lätt.
- Rör ihop mjöl i en skål och tillsätt det iskalla, kolsyrade vattnet precis innan fritering. Rör lätt - smeten ska vara lite klumpig. Tips: Ju kallare smet, desto luftigare tempura.
- Hetta upp oljan till ca 170–180°C.
- Doppa varje pilgrimsmussla i smeten och fritera ca 1–2 minuter per sida, tills de får en ljus, krispig yta.
- Låt rinna av på hushållspapper.
- Rör ihop majonnäs och gochujang med övriga ingredienser.
- Smaka av med salt.
- Servera musslorna direkt medan de är riktigt frasiga.
- Servera gochujang-majonnäsen bredvid och garnera gärna med tunt skivad salladslök eller sesamfrön.
Krämig laxtartar i krustad med krispig salladslök
- Skär laxen i mycket små tärningar.
- Blanda lax med övriga ingredienser.
- Smaka av med salt och peppar.
- Ställ kallt minst 10 minuter så smakerna sätter sig.
- Skär salladslöken i tunna, långa strimlor (julienne).
- Lägg dem i en bunke med isvatten (10min).
- Låt rinna av på papper och salta mycket lätt.
- Fyll varje krustad med en sked laxtartar.
- Toppa med ett litet näste av den krispiga salladslöken och eventuellt med lite sesamfrön.
- Servera direkt så krustaderna behåller sin frasighet.
Grönmögelkräm med bakade vindruvor och friterat tunnbröd
- Sätt ugnen på 180°C.
- Lägg vindruvorna på en plåt, ringla över olivolja, salt och timjankvistar.
- Baka i 12–15 minuter, tills de är mjuka och lätt karamelliserade.
- Låt svalna helt - de ska vara ljumna eller kalla vid servering.
- Mosa osten med en gaffel i en kastrull.
- Tillsätt övriga ingredienser.
- Balansera smaken med honung och citronsaft.
- Avsluta med svartpeppar.
- Ställ kallt tills du känner att den stelnar.
- Stansa ut tunnbrödet i små cirklar.
- Hetta upp olja i en kastrull till ca 170–180°C.
- Fritera brödbitarna snabbt, 10–20 sekunder per sida, tills de är gyllene och krispiga.
- Låt rinna av på papper och strö över lite flingsalt.
- Lägg en liten klick grönmögelkräm på varje friterad tunnbrödsbit.
- Toppa med en eller två bakade vindruvor.
- Avsluta gärna med en liten timjankvist, peppar och någon droppe citron.


Betyg 5/6 –”Fräscht fynd!”
-Niclas Tuomela, Vinsmart dec 2025
En charmig, typisk Prosecco i torr och fruktig stil med bra syra gjord av 100% Glera.
DOC-området Prosecco sträcker sig över områdena Veneto och Fruili Venezia Giulia i nordöstra Italien. Fördelen med prosecco är bland annat att den hanterar lite krävande mat där viss sötma finns, riktigt bra!