Tre otroliga smårätter

Tempurafriterade pilgrimsmusslor
Fetman från dressing och den luftiga tempuran binder verkligen ihop vinets fruktighet och syra.

Krämig laxtartar i krustad med krispig salladslök
Den feta och krämiga texturen från majonnäs mildrar syran i vinet och lyfter fram fruktigheten.

Grönmögelkräm med bakade vindruvor och friterat tunnbröd
Syran från citron och sältan i brödet och krämen hjälper till att balansera sötman från vindruvorna som annars kan krocka med det torra mousserande vinet.

No items found.
30 - 45 min
Enkelt

Ingredienser

Tempurafriterade pilgrimsmusslor

4 portioner

Tempura:

12 stora pilgrimsmusslor
2 dl self rising-mjöl
1 dl citronlemonad
1 ½ dl mineralvatten
Salt

Gochujang-majonnäs:

1 dl majonnäs
1–2 msk gochujang (beroende på önskad styrka)
1 tsk limejuice
1 tsk socker
1 msk ingefära-spad
En liten nypa salt

Krämig laxtartar i krustad med krispig salladslök

ca 12 krustader

Laxtartar

  • 200 g lax, färsk
  • 1 msk finhackad schalottenlök
  • 1 msk soja
  • 1 tsk lime
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk majonnäs
  • 1 tsk limeszest
  • Salt och vitpeppar efter smak

Krustader

  • 12 färdiga krustader, små

Krispig salladslök – julienne

  • 1 salladslök, fint strimlad
  • 1 bunke med isvatten

Grönmögelkräm med bakade vindruvor och friterat tunnbröd

4 portioner / ca 12 små snittar

Grönmögelkräm

  • 100 g smakrik grönmögelost (t.ex. Saint Agur)
  • ½ dl grädde
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk citronsaft
  • Nymald svartpeppar

Bakade vindruvor

  • 200 g kärnfria röda eller blå vindruvor
  • 1 msk olivolja
  • En nypa flingsalt
  • Några kvistar färsk timjan

Friterat tunnbröd

  • 2 stora tunnbröd (mjuka)
  • Neutral olja för fritering
  • Lite flingsalt

Gör så här

Tempurafriterade pilgrimsmusslor

-  Klappa pilgrimsmusslorna torra med papper (mycket viktigt för en krispig frityr).

-  Salta och mjöla dem lätt.

- Rör ihop mjöl i en skål och tillsätt det iskalla, kolsyrade vattnet precis innan fritering. Rör lätt - smeten ska vara lite klumpig. Tips: Ju kallare smet, desto luftigare tempura.

- Hetta upp oljan till ca 170–180°C.

- Doppa varje pilgrimsmussla i smeten och fritera ca 1–2 minuter per sida, tills de får en ljus, krispig yta.

- Låt rinna av på hushållspapper.

- Rör ihop majonnäs och gochujang med övriga ingredienser.

- Smaka av med salt.

- Servera musslorna direkt medan de är riktigt frasiga.

- Servera gochujang-majonnäsen bredvid och garnera gärna med tunt skivad salladslök eller sesamfrön.

Krämig laxtartar i krustad med krispig salladslök

- Skär laxen i mycket små tärningar.

- Blanda lax med övriga ingredienser.

- Smaka av med salt och peppar.

- Ställ kallt minst 10 minuter så smakerna sätter sig.

- Skär salladslöken i tunna, långa strimlor (julienne).

- Lägg dem i en bunke med isvatten (10min).

- Låt rinna av på papper och salta mycket lätt.

 - Fyll varje krustad med en sked laxtartar.

- Toppa med ett litet näste av den krispiga salladslöken och eventuellt med lite sesamfrön.

- Servera direkt så krustaderna behåller sin frasighet.

Grönmögelkräm med bakade vindruvor och friterat tunnbröd

- Sätt ugnen på 180°C.

- Lägg vindruvorna på en plåt, ringla över olivolja, salt och timjankvistar.

- Baka i 12–15 minuter, tills de är mjuka och lätt karamelliserade.

- Låt svalna helt - de ska vara ljumna eller kalla vid servering.

 - Mosa osten med en gaffel i en kastrull.

- Tillsätt övriga ingredienser.

- Balansera smaken med honung och citronsaft.

- Avsluta med svartpeppar.

- Ställ kallt tills du känner att den stelnar.

- Stansa ut tunnbrödet i små cirklar.

- Hetta upp olja i en kastrull till ca 170–180°C.

- Fritera brödbitarna snabbt, 10–20 sekunder per sida, tills de är gyllene och krispiga.

- Låt rinna av på papper och strö över lite flingsalt.

-  Lägg en liten klick grönmögelkräm på varje friterad tunnbrödsbit.

- Toppa med en eller två bakade vindruvor.

-  Avsluta gärna med en liten timjankvist, peppar och någon droppe citron.

 

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Castelmare Prosecco Organic Extra Dry, 2021

Betyg 5/6 –”Fräscht fynd!”

-Niclas Tuomela, Vinsmart dec 2025

En charmig, typisk Prosecco i torr och fruktig stil med bra syra gjord av 100% Glera.

DOC-området Prosecco sträcker sig över områdena Veneto och Fruili Venezia Giulia i nordöstra Italien. Fördelen med prosecco är bland annat att den hanterar lite krävande mat där viss sötma finns, riktigt bra!

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Helgrillad kyckling med yoghurtsås och sallad med jordgubbar
Helgrillad kyckling med yoghurtsås och sallad med jordgubbar
Kyckling

45+ min

Enkelt

Kyckling provencale med tomat, vitlök och örter
Kyckling provencale med tomat, vitlök och örter
Kyckling

30 - 45 min

Superenkelt

Snackgurka med färskost, pepparrot, lime och sesamfrön
Snackgurka med färskost, pepparrot, lime och sesamfrön
Färskost

10 - 30 min

Superenkelt

Den perfekta plockbrickan
Den perfekta plockbrickan
Ostbågar
Pinot noir

10 - 30 min

Superenkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM