Ugnsbakad lax med brynt smör, ingefära, citron och krispig pommes pinnes

VINET & MATEN Denna rätt känns lite fylligare pga det brynta smöret vilket matchar vinets fyllighet, citronen hjälper till att lyfta vinets fruktighet och dämpa syran.

30 - 45 min
Enkelt

Ingredienser

4 bitar lax

2 citroner

1 dl majonnäs

400 g strimlad potatis

Olja att fritera i

25 g smör

1 påse sallad

3 msk riven ingefära

Salt och peppar

1 ask krasse

Gör så här

Salta och peppra laxen och pressa på lite citron

Skölj av potatisen och låt torka på en handduk

Värm en kastrull med olja och fritera potatisstrimlorna krispiga och salta direkt efter

Blanda majonnäs med 1 msk ingefära, zest från en citron och smaka av med salt och peppar

Baka av laxen i ugnen på 185 c, den ska nå en innertemp på 48 c

Dressa salladen med olivolja, lite citronsaft, salt och peppar. Bryn sedan smöret, blanda i resten av ingefära och citronsaft. Lägg sedan upp alla ingredienser och slå på lite smör på varje lax.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

KWV Chardonnay, 2023

KWV är Sydafrikas mest berömda vinhus och kända för sina druvtypiska och matvänliga viner. På denna sida hittar du allt som behövs för att få till en perfekt match mellan ditt favoritvin och mat genom vårt smarta smakhjul och givetvis härliga recept för vårens alla goda middagar

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Vito’s tryffel- och salsicciasås
Vito’s tryffel- och salsicciasås
Tryffel
Salsicciasås

30 - 45 min

Enkelt

Boeuf Bourguignon 2.0
Boeuf Bourguignon 2.0
Högrev
Sidfläsk

45+ min

Inte så svårt

Råraka med rökt lax, pepparotscrème, dill och citron
Råraka med rökt lax, pepparotscrème, dill och citron
Lax

10 - 30 min

Superenkelt

Sallad “Barcelona” med tonfisk, kapris och sparris
Sallad “Barcelona” med tonfisk, kapris och sparris
Tonfisk

10 - 30 min

Superenkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM