vinsmart.se innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.
Dela recept
share
En perfekt kombination med Gustave Lorentz Gewurztraminer blommiga och kryddiga toner.
Bas:
4 rispapper (22 cm)
4 ägg
2 teskedar vatten
Neutral olja till stekning
Fyllning:
300 g råa räkor, finhackade (eller färdig räkfärs)
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 salladslökar, tunt skivade
1 liten morot, strimlad
1/4 vitkål eller spetskål, tunt skivad
1 näve böngroddar
1 näve thaibasilika, grovt hackad
1 näve koriander, grovt hackad
1 näve mynta, grovt hackad
Salt och peppar
Snabbpicklade grönsaker:
1 morot, julienne-strimlad
1/2 gurka, kärnad och strimlad
1,5 msk risvinäger
1/2 msk socker
En nypa salt
Nuoc Cham (vietnamesisk dipsås med grapefrukt):
1 tesked fisksås
1 tesked limejuice
2 teskedar grapefruktjuice
1/2 tesked socker
1 liten vitlöksklyfta, finriven
1/2 röd chili, finhackad (eller efter smak)
1. Pickla grönsakerna: Blanda risvinäger, socker och salt i en liten skål tills sockret löst sig.
Lägg i morot och gurka och låt stå i minst 15 minuter.
2. Förbered fyllningen: Hetta upp lite olja i en panna och fräs vitlök och räkor i 2–3 minuter tills
räkorna är genomstekta. Krydda med salt och peppar. Ta bort från värmen och låt svalna något.
3. Vispa äggen: Vispa äggen tillsammans med 2 teskedar vatten i en liten skål.
4. Stek crepesen:
Hetta upp olja i en non-stick stekpanna på medelhög värme.
Lägg ner ett rispapper i pannan. Låt det mjukna innan du häller på det vispade ägget,
fördela det jämnt.
Lägg på hälften av räkorna, morot, kål, salladslök och böngroddar.
Lägg på ett lock och stek i 2–3 minuter tills ägget stelnat och botten är frasig.
Vik försiktigt crepen på mitten.
5. Nuoc Cham (dipsås): Blanda alla ingredienser i en skål. Justera gärna med mer
grapefruktjuice eller socker efter smak.
6. Servering: Toppa med färska örter (thaibasilika, koriander, mynta) och de picklade
grönsakerna. Servera med nuoc cham-dipsåsen vid sidan om.
Gustave Lorentz Gewurztraminer är ett halvtorrt, fruktigt vin med tydlig karaktär – och ett oväntat självklart val till asiatisk mat. Med sina aromatiska toner passar det extra bra till rätter med lite hetta och sötma, som thaicurry, wok med ingefära, vårrullar eller dumplings. Vinet balanserar smakerna i maten och lyfter fram både dess kryddighet och fräschör –utan att ta över. Tänk dig en kycklinggryta med kokosmjölk, lime och färska örter en helt vanlig vardagskväll, eller en fredag med vänner där ni delar på smakrika smårätter. Gewurztraminern trivs verkligen ihop med det asiatiska köket. Mästerkocken Josefine Freij, som är expert på just dessa smaker, beskriver det som en "ovärderlig kombination" – och vi håller med.