Vietnamesiska rispapper-crepes med räkfyllning och örter

En perfekt kombination med Gustave Lorentz Gewurztraminer blommiga och kryddiga toner.

No items found.
10 - 30 min
Superenkelt

Ingredienser

Bas:

4 rispapper (22 cm)

4 ägg

2 teskedar vatten

Neutral olja till stekning

Fyllning:

300 g råa räkor, finhackade (eller färdig räkfärs)

2 vitlöksklyftor, finhackade

2 salladslökar, tunt skivade

1 liten morot, strimlad

1/4 vitkål eller spetskål, tunt skivad

1 näve böngroddar

1 näve thaibasilika, grovt hackad

1 näve koriander, grovt hackad

1 näve mynta, grovt hackad

Salt och peppar

Snabbpicklade grönsaker:

1 morot, julienne-strimlad

1/2 gurka, kärnad och strimlad

1,5 msk risvinäger

1/2 msk socker

En nypa salt

Nuoc Cham (vietnamesisk dipsås med grapefrukt):

1 tesked fisksås

1 tesked limejuice

2 teskedar grapefruktjuice

1/2 tesked socker

1 liten vitlöksklyfta, finriven

1/2 röd chili, finhackad (eller efter smak)

Gör så här

1. Pickla grönsakerna: Blanda risvinäger, socker och salt i en liten skål tills sockret löst sig.

Lägg i morot och gurka och låt stå i minst 15 minuter.

2. Förbered fyllningen: Hetta upp lite olja i en panna och fräs vitlök och räkor i 2–3 minuter tills

räkorna är genomstekta. Krydda med salt och peppar. Ta bort från värmen och låt svalna något.

3. Vispa äggen: Vispa äggen tillsammans med 2 teskedar vatten i en liten skål.

4. Stek crepesen:

Hetta upp olja i en non-stick stekpanna på medelhög värme.

Lägg ner ett rispapper i pannan. Låt det mjukna innan du häller på det vispade ägget,

fördela det jämnt.

Lägg på hälften av räkorna, morot, kål, salladslök och böngroddar.

Lägg på ett lock och stek i 2–3 minuter tills ägget stelnat och botten är frasig.

Vik försiktigt crepen på mitten.

5. Nuoc Cham (dipsås): Blanda alla ingredienser i en skål. Justera gärna med mer

grapefruktjuice eller socker efter smak.

6. Servering: Toppa med färska örter (thaibasilika, koriander, mynta) och de picklade

grönsakerna. Servera med nuoc cham-dipsåsen vid sidan om.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve, 2023

Gustave Lorentz Gewurztraminer är ett halvtorrt, fruktigt vin med tydlig karaktär – och ett oväntat självklart val till asiatisk mat. Med sina aromatiska toner passar det extra bra till rätter med lite hetta och sötma, som thaicurry, wok med ingefära, vårrullar eller dumplings. Vinet balanserar smakerna i maten och lyfter fram både dess kryddighet och fräschör –utan att ta över. Tänk dig en kycklinggryta med kokosmjölk, lime och färska örter en helt vanlig vardagskväll, eller en fredag med vänner där ni delar på smakrika smårätter. Gewurztraminern trivs verkligen ihop med det asiatiska köket. Mästerkocken Josefine Freij, som är expert på just dessa smaker, beskriver det som en "ovärderlig kombination" – och vi håller med.

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Burrata med pancetta och pistage
Burrata med pancetta och pistage
Burrata

10 - 30 min

Superenkelt

Parmesangratinerad fläskkarré med ljummen potatissallad
Parmesangratinerad fläskkarré med ljummen potatissallad
Fläskkarré

30 - 45 min

Superenkelt

Krämig pasta Alfredo
Krämig pasta Alfredo
Pasta

10 - 30 min

Enkelt

Entrecôte
Entrecôte
Entrecôte

10 - 30 min

Enkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM