Nickes tre goda såser till kebab och gyros

Vinet har en generös fruktighet med milda tanniner det är det som gör att det hanterar kryddigheten och hettan mycket bra, de krämiga såserna hjälper till att lyfta fram fruktigheten.

No items found.
10 - 30 min
Superenkelt

Ingredienser

Vit kebabsås (vitlökssås)

  • 3 dl turkisk yoghurt (10 %)
  • 1 dl majonnäs
  • 2 vitlöksklyftor (pressade)
  • 1 tsk citronsaft
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • ½ tsk socker

Stark, röd kebabsås

  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl passerade tomater
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk oregano
  • 1 tsk paprikapulver
  • ½ tsk cayennepeppar (mer om du vill ha den starkare)
  • 1 liten vitlöksklyfta (pressad)
  • Salt och peppar efter smak

Jalapeñomajonnäs

(ca 2 dl):

  • 1 ägg (rumstempererat)
  • 2 dl neutral olja (t.ex. rapsolja)
  • 2 färska jalapeños, grillade eller eldade
  • 1 msk koriander, hackad
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
  • 1 liten vitlöksklyfta (valfritt)
  • Salt efter smak

Gör så här

Vit kebabsås (vitlökssås)

  • Blanda yoghurt och majonnäs i en skål.
  • Tillsätt vitlök, citron, salt, peppar och socker.
  • Rör om ordentligt och låt stå i kylskåp minst 30 minuter innan servering.

Stark, röd kebabsås

  • Värm olivoljan lätt i en kastrull och fräs tomatpurén kort.
  • Tillsätt resten av ingredienserna och låt småkoka i 5–10 minuter.
  • Låt svalna och servera kall eller ljummen.

Jalapeñomajonnäs

  • Hacka jalapeñon grovt. Vill du ha mindre hetta - ta bort kärnorna.
  • Lägg jalapeño, koriander ägg, senap, citron/vinäger, vitlök och lite salt i en hög mixerskål.
  • Tillsätt oljan långsamt medan du mixar med stavmixer. Börja med en tunn stråle tills majonnäsen tjocknar.
  • Smaka av med mer salt, syra eller jalapeño efter tycke.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Umbala 2025

Betyg 5/6 – ”Välgjort fynd!”

-Niclas Tuomela, Vinsmart nov 2025

Umbala är ett populärt sydafrikanskt rödvin gjort främst på Shiraz, Pinotage och Cabernet Sauvignon. Vinet har en fruktig och rund smak med inslag av mörka bär, vanilj, choklad och en lätt kryddighet. Det är ett mjukt och lättdrucket vin som passar utmärkt till grillat kött, kebab eller en god pasta pomodoro. Servera vinet gärna något svalt, omkring 16–18 grader, perfekt!

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Krämig fiskgryta med räkor och fänkål
Krämig fiskgryta med räkor och fänkål
Torsk
Lax
Räkor

30 - 45 min

Enkelt

Bookmakertoast med smaker från Chile
Bookmakertoast med smaker från Chile
Oxfilé

30 - 45 min

Enkelt

Inkokt röding med sandefjordsås och fänkål och örtsallad
Inkokt röding med sandefjordsås och fänkål och örtsallad
Röding

45+ min

Enkelt

Grillade spett med fläskfilé, 2 sorters dipp och krämig potatissallad
Grillade spett med fläskfilé, 2 sorters dipp och krämig potatissallad
Fläskfilé

30 - 45 min

Enkelt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM