Nickes tre goda såser till kebab och gyros

Vinet har en generös fruktighet med milda tanniner det är det som gör att det hanterar kryddigheten och hettan mycket bra, de krämiga såserna hjälper till att lyfta fram fruktigheten.

No items found.
10 - 30 min
Superenkelt

Ingredienser

Vit kebabsås (vitlökssås)

  • 3 dl turkisk yoghurt (10 %)
  • 1 dl majonnäs
  • 2 vitlöksklyftor (pressade)
  • 1 tsk citronsaft
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • ½ tsk socker

Stark, röd kebabsås

  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl passerade tomater
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk oregano
  • 1 tsk paprikapulver
  • ½ tsk cayennepeppar (mer om du vill ha den starkare)
  • 1 liten vitlöksklyfta (pressad)
  • Salt och peppar efter smak

Jalapeñomajonnäs

(ca 2 dl):

  • 1 ägg (rumstempererat)
  • 2 dl neutral olja (t.ex. rapsolja)
  • 2 färska jalapeños, grillade eller eldade
  • 1 msk koriander, hackad
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
  • 1 liten vitlöksklyfta (valfritt)
  • Salt efter smak

Gör så här

Vit kebabsås (vitlökssås)

  • Blanda yoghurt och majonnäs i en skål.
  • Tillsätt vitlök, citron, salt, peppar och socker.
  • Rör om ordentligt och låt stå i kylskåp minst 30 minuter innan servering.

Stark, röd kebabsås

  • Värm olivoljan lätt i en kastrull och fräs tomatpurén kort.
  • Tillsätt resten av ingredienserna och låt småkoka i 5–10 minuter.
  • Låt svalna och servera kall eller ljummen.

Jalapeñomajonnäs

  • Hacka jalapeñon grovt. Vill du ha mindre hetta - ta bort kärnorna.
  • Lägg jalapeño, koriander ägg, senap, citron/vinäger, vitlök och lite salt i en hög mixerskål.
  • Tillsätt oljan långsamt medan du mixar med stavmixer. Börja med en tunn stråle tills majonnäsen tjocknar.
  • Smaka av med mer salt, syra eller jalapeño efter tycke.

Relaterat youtubeklipp

Vinmatchning

Umbala 2025

Betyg 5/6 – ”Välgjort fynd!”

-Niclas Tuomela, Vinsmart nov 2025

Umbala är ett populärt sydafrikanskt rödvin gjort främst på Shiraz, Pinotage och Cabernet Sauvignon. Vinet har en fruktig och rund smak med inslag av mörka bär, vanilj, choklad och en lätt kryddighet. Det är ett mjukt och lättdrucket vin som passar utmärkt till grillat kött, kebab eller en god pasta pomodoro. Servera vinet gärna något svalt, omkring 16–18 grader, perfekt!

Bitterhet
Fatkaraktär
Fruktsyra
Fyllighet
Rökighet
Strävhet
Sötma
Till vinet

Andra recept du kanske gillar!

Taco med krispig kyckling, chili- och koriandergurksallad med vitlök- och chilimajonnäs
Taco med krispig kyckling, chili- och koriandergurksallad med vitlök- och chilimajonnäs
Kyckling

30 - 45 min

Enkelt

Wrap med lax, brynt sojasmör och gurka (California roll-wrap)
Wrap med lax, brynt sojasmör och gurka (California roll-wrap)
Lax

30 - 45 min

Enkelt

Pancettalindad kycklinglårfilé med fransk potatissallad, brynt smör och hasselnötter
Pancettalindad kycklinglårfilé med fransk potatissallad, brynt smör och hasselnötter
No items found.

30 - 45 min

Enkelt

Nickes bearnaise + köttips!
Nickes bearnaise + köttips!
Bordeaux

10 - 30 min

Inte så svårt

Vill du lära dig mer om vin och mat i kombination?

Prenumera på vårt nyhetsbrev

VINSMART  |  SIBYLLEGATAN 9  |  114 42 STOCKHOLM