vinsmart.se innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.

Dela recept
share
Chipsen innehåller fett och salt och krämen innehåller syra vilket lyfter vinets fruktighet och balanserar den friska syran som finns i vinet.
4 portioner
4 stora potatisar (gärna bakpotatis)
Neutral olja för fritering (t.ex. rapsolja)
1–1,5 dl smetana
50–75 g löjrom
2 st salladslökar, finhackade
Färsk dill, finhackad
Flingsalt
Ev. citron att servera till
Förbered potatisarna
- Sätt ugnen på 200°C.
- Tvätta potatisarna noggrant.
- Baka potatisen i ugnen i ca 1- ½ timme tills de är mjuka.
- Låt svalna något och gröp sedan ur det mesta av innanmätet (Använd till mos) – lämna cirka 5 mm så skalet håller ihop, strimla i ca 2 cm breda skivor.
Fritera potatisskalen
- Hetta upp oljan till 170–180°C.
- Fritera skalen i omgångar tills de är gyllene och krispiga, ca 3–5 minuter.
- Låt rinna av på hushållspapper och salta direkt med flingsalt.
Montering
- Lägg en generös klick smetana runt om på fatet, drag ut varje klick med baksidan av en sked.
- Toppa med löjrom, riv över lite citronzest och nymalen svartpeppar.
- Strö över finhackad salladslök och dill.
- Avsluta ev. med en liten citronklyfta vid sidan.


Betyg 6/6 – ”Många bubblor för priset!”
-Niclas Tuomela, Vinsmart dec 2025
Le Connoisseur Crémant de Bordeaux är ett mousserande vin som visar den eleganta, fruktiga sidan av Bordeaux - en region som annars främst förknippas med stilla rött vin. Vinet görs enligt traditionell metod, vilket ger fina, små bubblor och en mjuk struktur. Vinet har både fruktighet samtidigt som det balanseras av en frisk syra. Vinet är gjort av mestadels blå druvor vilket gör det lite kraftigare i stilen (63% Cabernet Franc, 10% Sémillon, 27% Merlot)